Mitja Vrhovnik Smrekar/Nagrade

Iz Geslo

Glasba Mitje Vrhovnika Smrekarja v Mladem mesu v režiji Ivice Buljana odigra pomembno in vselej z uprizoritveno zamislijo skladno vlogo, in to tako kot scensko ozadje, ki na domala filmski način obarva dogajanje z rahlo nostalgično atmosfero, kot tudi v ospredju, ko v finalu uprizoritve v skorajda himničnem zanosu prevzame njeno angažirano sporočilo.

Skladatelj, ki bi se glede na odmaknjenost uprizorjenega časa zlahka zatekel k izboru znanih glasbenih motivov, se odloči za zahtevnejšo, a učinkovitejšo pot. Ta se ne odreka spogledovanju s couleur locale francoskega podeželja in, kadar je potrebno, tudi ilustrira dogajanje, a le zato, da bi v ključnih trenutkih z jasno razvidno notranjo dramaturgijo in izrabo glasbenih sredstev prestopil v samo jedro, ki ga najbolje izraža kot refren ponavljajoča se pretresljiva pesem otroškega zbora kot kolektivnega junaka Mladega mesa.

Strokovna žirija 43. Borštnikovega srečanja: dr. Blaž Lukan, predsednik, Gregor Butala, dr. Maja Haderlap, mag. Mojca Jan Zoran