Nataša Tič Ralijan

Foto: Aljoša Rebolj

Življenjepis

Dramska igralka Nataša Tič Ralijan se je rodila 1965 v Piranu. Po osnovni šoli je končala srednjo administrativno šolo in se za nekaj časa kot tipkarica zaposlila v Cestnem podjetju Koper. Nato se je preselila v Ljubljano in prvo leto študirala na Visoki upravni šoli, nato pa se prepisala na AGRFT. Z gledališčem se do tega trenutka pravzaprav ni dosti srečevala. Najprej se je pojavila na filmskem platnu in šele nato na odrskih deskah.

Z igranjem je pričela v neinstitucionalnem gledališče Ane Monro, pozneje je bila dolgoletna članica ansambla SNG Drama Ljubljana, kjer je v vidnejših vlogah zaigrala v dramah Peer Gynt (Ibsen), Anatol (Schnitzler), Za narodov blagor (Cankar), Don Juan ali Ljubezen do geometrije (Frisch), Hamlet in Ofelija (Möderndorfer), Instrukcija (Ionesco), Hlapci (Cankar), Kdo se boji Virginije Woolf (Miller), Baal (Brecht), Dvoboj med črncem in psi (Coltes) in drugih. Ustvarila je približno 70 radijskih, približno 30 gledaliških in več kot 10 televizijskih in filmskih vlog. Ustvarila je številne vloge v radijskih igrah, televizijskih filmih in serijah (Trmoglavci, Česnovi). Igrala je v filmih Kavarna Astoria Jožeta Pogačnika, Nasmeh pod pajčolanom Tuga Štiglica, Đuka Begović Branka Schmidta, Morana Aleša Verbiča, Mokuš Andreja Mlakarja, Piran– Pirano Gorana Vojnovića, Adria Blues Miroslava Mandića, Mama Vlada Škafarja … Sodelovala je pri številnih sinhronizacijah risank in vodila različne prireditve.

Nataše se spomnimo iz oddaj Spet doma in TV Poper, največjo medijsko prepoznavnost pa ji je prinesla Ana Liza. Zanjo je prejela viktorja za posebne dosežke Akademije Viktor ter številne nagrade občinstva. Dvakrat je bila Slovenka leta po izboru bralcev Nedela, leta 2005 pa med Janinimi nominirankami za Slovenko leta. Leta 2005 je bila izbrana za vitezinjo dobre volje (med doslej izbranimi vitezi edina vitezinja!). Novembra 2004 je prejela nagrado Franeta Milčinskega Ježka, ki jo podeljuje svet RTV Slovenija za izvirne dosežke in opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha. Istega leta je bila osebnost leta na Radiu Orion. Prejela je Borštnikovo nagrado za mlado igralko, bila Stopova igralka leta, leta 1991 pa je bila nagrajena s Severjevo nagrado za diplomsko vlogo v drami Življenje podeželskih plejbojev.

Članica igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega je od 1. 7. 2017.

Vloge v gledališču

Vloge na filmu in televiziji

Nagrade

  • 1995 Borštnikova nagrada za mladega igralca za vlogo Polone (Zajc Grmače, SNG Drama Ljubljana)

Viri in literatura

  • SNG Nova Gorica

Fotogalerija

Zunanje povezave