Nela Vitošević


Življenjepis

Nela Vitošević (1984) je ena najbolj izstopajočih predstavnic mlajše generacije makedonskih gledaliških ustvarjalcev. Leta 2007 je diplomirala iz gledališke režije v letniku slovitega režiserja Slobodana Unkovskega na Fakulteti za dramske umetnosti v Skopju, kjer je nato leta 2014 tudi magistrirala. Na osrednjem makedonskem gledališkem festivalu Vojdan Černodrinski, festivalu komornega gledališča Risto Šiškov in mednarodnem festivalu MOT je doslej prejela 15 nagrad. Od leta 2017 je zaposlena kot hišna režiserka v Makedonskem narodnem gledališču v Skopju.

Na različnih makedonskih odrih je doslej režirala okoli 30 uprizoritev. Spoprijela se je tako s klasičnimi deli Williama Shakespearja (Sen kresne noči, Macbeth), Antona Pavloviča Čehova (Utva) in Ödöna von Horvátha (Kazimir in Karolina) kot s sodobnimi igrami Milene Marković (Barčica za punčke), Yasmine Reza (Bog masakra) in Rolanda Schimmelpfenniga (Ženska od prej), pa tudi z odrskimi priredbami filmskih scenarijev (Edvard Škarjeroki Tima Burtona) in kratke proze (Moj mož Rumene Bužarovske). Leta 2015 je gostovala v Franciji, kjer je uprizorila igro Šeherezada sodobnega makedonskega avtorja Srđana Janićijevića v izvedbi Panta théâtra.

Vsebinsko se pogosto osredotoča na razpiranje aktualnih vprašanj v sodobni družbi, denimo človeške osamljenosti in razmerij moči med spoloma. V svoje režijsko delo vpeljuje elemente dokumentarnega in snovalnega gledališča, zanimajo pa jo tudi meje uprizarjanja in snovanje v novih medijih. Z lastno neodvisno skupino Wonderland Theatre je leta 2020 na spletu uprizorila igro sodobnega ruskega pisca Ivana Viripajeva Iluzije, leta 2021 pa v koprodukciji z Dramskim gledališčem iz Skopja ustvarila projekt Stvari, o katerih ne govorimo, katerega besedilo je nastalo na podlagi odzivov na anonimni natečaj, preko katerega so ljudje delili zgodbe o svojih intimnih travmah.

Slovensko gledališko občinstvo je Nelo Vitošević spoznalo leta 2022 na festivalu Ruta Grupa Triglav, na katerem se je predstavila z uprizoritvijo Moj mož v izvedbi Dramskega gledališča iz Skopja. Poleg šestih kratkih zgodb sodobne makedonske pisateljice Rumene Bužarovske je vanjo vključila tudi osebne izpovedi osmih nastopajočih igralk in igralcev. V makedonskem gledališkem prostoru je uprizoritev obveljala za prelomno, saj na svež in osebno angažiran način uprizarja nevralgične točke patriarhata. Njene ponovitve so tudi po treh letih od premiere vedno znova razprodane.

Režije

Nagrade

Viri in literatura

  • MGL

Zunanje povezave