Obrazložitev 2001

Iz Geslo


MATJAŽ ZUPANČIČ: GOLI PIANIST ALI MALA NOČNA MUZIKA

Goli pianist Matjaža Zupančiča je inteligentna, duhovita in kultivirana črna komedija.V njej se avtor zavestno poigrava s prepoznavnimi evropskimi in slovenskimi dramskimi modeli. Zupančičev pinterjevski junak je ujetnik doline Šentflorjanske. Njegovo čudno absurdno usodo določajo ljudje iz Doline, ki njegovo življenje spremenijo v nočno moro in vrtenje v začaranem krogu. Njegova usoda je neizbežna. Dialog z ljudmi, ki ga določajo, zmeraj bolj absurden. Zakon doline Šentflorjanske je, da mora (p)ostati norec ali žrtev.
Goli pianist je tragikomičen prikaz življenja oziroma usode (slovenskega) intelektualca-umetnika in prikaz njegove nemoči delovanja in potrditve lastne identitete, saj mu le-to določa njegova okolica.
Toda, ko Zupančičev junak končno deluje, dokončno pristane na začarani krog in zakon množice, ki določa njegovo mesto absurdne žrtve v družbi. Življenje je banalno in absurdno, ugotavlja Matjaž Zupančič in v takem svetu se niti ubiti ni več mogoče. Vse je samo še ponovitev in absurd življenja.