Radio Študent Ljubljana

Iz Geslo


Radio Študent Ljubljana

Redakcija za kulturo in humanistične vede (RKHV) Radia Študent Ljubljana

Redakcija za kulturo in humanistične vede (RKHV) Radia Študent Ljubljana spremlja aktualne dogodke scenskih umetnosti v Sloveniji in tujini. Slovenski scensko-gledališki prostor obravnava tako poročevalno kot tudi kritično. Z intervjuji, obvestili, recenzijami in napovedmi spremlja projekte institucionalnih ustanov, še večjo pozornost in pomen pa daje širši alternativni sceni oziroma dogodkom, ki kljub manj razkošni promociji zaznamujejo slovenski kulturni prostor in dajejo relevanten pomen umetniškemu razvoju. Refleksivnost RKHV se nagiba k odprtim in demokratičnim nazorom ter k spodbujanju perspektivnih (praktičnih in teoretičnih) ustvarjalcev mlajše generacije. Redakcija pa z raznimi natečaji prav tako stremi k motivaciji mladih, še neuveljavljenih avtorjev k pisanju in objavljanju izvirnih radijskih iger/scenarijev.

Program med drugim sestavljajo oddaje:

Teater v eter, kjer se nahajajo objave poročil in recenzij raznih gledaliških dogajanj; od predstav, festivalov, gostovanj do predstavitev strokovne literature in predavanj.

Teritorij teatra, polurna radijska oddaja, ki poteka v živo z gosti v studiu. Tematika se vsakič posveča aktualnim in odmevnim dogodkom ter ustvarjalcem le-teh.

Oddaji Oči, da ne vidijo in Teorema dajeta prostor širšim gledališkim razpravam, esejem, gledališko-uprizoritvenim primerjavam in teoretičnim raziskavam.

Oddajo Plesna zapolnjujejo članki o sodobnem plesu. Recenzije pokrivajo tako domačo produkcijo kot tudi pomembnejša gostovanja iz tujine.

Kulturne novice in Kultura, kultura, kultura pa obveščata in poročata o perečih kulturnih dogodkih, ki so nemalokrat zaradi svojih »spornih« družbenih konotacij deležni še večje namembnosti in zavzetosti presojanja.


Avtorji radijskih prispevkov v omenjenih oddajah: Bojan Anđelković, Nika Arhar, Zala Dobovšek, Ariana Ferfila, Nika Leskovšek, Pina Sadar, Martina Šiler, Alja Taha ...

Zunanje povezave

Radio Študent Ljubljana