Rajko Stupar

Iz Geslo

Življenjepis

Rajko Stupar je diplomiral na AGRFTV v Ljubljani leta 1973 na oddelku dramske igre. Nastopal je v gledališčih SNG Drama Ljubljana (Krst pri Savici), MGL Ljubljana (Osvajalec, Samomorilec), PDG Nova Gorica (Pokojnik), SNG Drama Maribor (Richard II, Don Juan in Faust); igral v TV nanizankah: VOS (kurir Stane), Mladost na stopnicah (Dušan), Dražgoška bitka (Matija), Strici so mi povedali, v Strasteh; in filmu Christophoros, posnel je še nekaj kratkih filmov. Režiral je javne prireditve (Szombathely, Cankarjev dom Ljubljana 2x) in z gledališko učno uro v produkciji Cankarjevega doma ter lastni režiji in izvedbi obiskal več kot 100 šol po Sloveniji, pri Slovencih na Dunaju in Ingolstadtu, sodeloval na festivalu slovenskih igralcev monodrame, z glasbenikom Francijem Tothom izvedel Sentimentalni kabaret idr.


Režiral je tudi v Murski Soboti (Žalujoči ostali - uvrstitev na Borštnikovo srečanje v Mariboru, pri musicalu Pariz ali jaz! V Srednji ekonomski šoli), Ljutomeru in Lendavi (v gimnaziji Plejboje, za ZKPL pa prvo promocijsko produkcijo Lendava skozi čas. Leta 1982 je ustanovil Pomurski gledališki studio in ga v letih 2006-8 skozi izobraževalne oblike ponovno oživljal.


Vodil je gledališke seminarje (v Radencih- državni, v M.Soboti, Beltincih in Lendavi), bil selektor gledaliških srečanj, predstavnik Slovenije na festivalu Večeri bratstva Prizren, delegat v Kulturni skupnosti Slovenije in prvi predsednik sindikata kulture Glosa Slovenije. Leta 1998 je opravil študij managementa v kulturi na Gea Collegeu v Ljubljani, naslednje leto pa se izpopolnjeval v Londonu.


Živi in dela v Lendavi, kjer je precej energije posvetil ohranjanju kulturne dediščine in postavljanju infrastrukture za kulturne dejavnosti. Od postavitve državne mreže JSKD je do upokojitve vodil območno izpostavo v Lendavi. Od leta 2011 vodi žirijo na Festivalu gledaliških sanj Pionirskega doma v Ljubljani, deluje kot mentor gledališkim skupinam, občasno tudi igra, režira, riše, slika in piše. Poleg scenarijev (Lendava skozi čas, Frlice, Nikjer dom), piše tudi dramske tekste, od katerih so bili uprizorjeni: Če ti luč ne gori, Oddaja v živo, lutkovna igrica Zlato jabolko (natis v reviji Lutka) ter še neuprizorjeni: Poplava, Svetilnik ter musical z delovnim naslovom Krea-turs.


Leta 1993 je postavil lasten TV studio in snemal dokumentarne in izobraževalne filme ter TV oddaje. Danes ureja še info kanal na KTV Lendava. S posebnim užitkom pa interpretira besedila Miška Kranjca, Prežihovega Voranca, poezijo F. Prešerna in drugih mojstrov besede.

Režije

Nagrade

Zunanje povezave

Viri in literatura

  • DART RAZVOJ, zavod za razvoj, izobraževanje in produkcijo