Renato Jenček

Iz Geslo

Foto: Jaka Babnik, Uroš Hočevar, Arhiv SLG Celje

Življenjepis

Renato Jenček se je rodil 4. septembra 1963 v Kranju, šolal se je v Postojni in se nato vpisal na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Študij je končal leta 1988 z vlogo Cucuruca v uprizoritvi Zasledovanje in usmrtitev Jeana Paula Marata, v letniku profesorjev Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča.


Že v času študija je gostoval v PDG Nova Gorica, kjer je bil zaposlen svojo prvo sezono po študiju. Nato se je zaposlil v Drami SNG Maribor, kjer se je že lotil svojega prvega avtorskega projekta in sicer Guliverjevih potovanj. Leta 1991 se je zaposlil v SLG Celje.


Ob pregledu repertoarja, ki ga je preigral Renato Jenček, je popolnoma jasno, da je to igralec, ki išče vedno nove izzive, se spopada z najtežjimi in najzahtevnejšimi problemi in je v svojem iskanju neumoren. Ob vsem tem »obveznem, službenem« delu še ustvarja avtorske projekte (Kosovel, Kaligula, Mali princ), gostuje v drugih gledališčih in sodeluje v slovenski filmski produkciji.


Kot mojster transformacije se je uveljavil v različnih žanrih klasične in sodobne dramatike, obenem pa je precizen in raznolik interpret velikih vlog v isti meri kot epizodnih, skratka, kakršna koli delitev vlog ga ne zanima, išče zmeraj nova izrazna sredstva za emocije in življenje svojih igralskih kreacij.


Ob tem ne kaže pozabiti, da je v zadnjem desetletju, ko se je spoprijel tudi s filmskimi vlogami, dokazal, da mojstrsko obvlada tudi delo v tem mediju in da ni filmske ali gledališke igre, ampak zgolj dobra in slaba. In njegova je dobra.

Vloge v gledališču

2011-

  • 2017 Dr. Jan Pedlbuš, izvedenec za strokovna vprašanja; Matjaž Zupančič PESMI ŽIVIH MRTVECEV, r. Matjaž Zupančič, PG Kranj in SLG Celje

2001-2010

1991-2000

1981-1990

Vloge na filmu in televiziji

Nagrade

  • 2011 Večerova nagrada za vloge Willyja Lomana (Arthur Miller Smrt trgovskega potnika, r. Janez Pipan, SLG Celje), Kreona (Sofokles Antigona, r. Anđelka Nikolić, SLG Celje) in Georgea Browna (Lee Hall Knapi slikarji, r. Samo M. Strelec, SLG Celje)
  • 2011 Severjeva nagrada
  • 2008 Stopov igralec leta na 11. festivalu slovenskega filma za vlogo Očeta v filmu Lajf
  • 2008 Srebrni grb mesta Celje za igralske dosežke v preteklih sezonah
  • 2000 Nagrada ZDUS za vlogi Richarda Richa (Bolt Človek za vse čase, r. Franci Križaj) in Pierrota (Moliere Don Juan ali Kamnita gostija,r. Jernej Lorenci, obe SLG Celje)
  • 1993 študentska Prešernova nagrada za vlogo v predstavi Namišljeni bolnik

Viri in literatura

  • Slovenski gledališki letopisi od 1987/88 do 2004/2005, Slovenski gledališki in filmski muzej Ljubljana, izbral in uredil Štefan Vevar
  • Spletna stran Slovenskega ljudskega gledališča Celje
  • Spletna stran Filmskega sklada RS

Zunanje povezave