Renato Zanella

Iz Geslo


Življenjepis

Renato Zanella je začel plesno izobraževanje v rodni Veroni, šolanje pa je nadaljeval v Cannesu v Mednarodnem plesnem centru Roselle Hightower. Leta 1982 se je pridružil baletnemu ansamblu v Baslu, ki ga je vodil Heinz Spoerli, leta 1985 pa se je pridružil ansamblu Stuttgartskega baleta, kjer je leta 1993 postal rezidenčni koreograf. To je pomenilo začetek mednarodne kariere in ustvarjanja koreografij za številne priznane ansamble, kot so Nacionalni balet v Istanbulu, Balet v Monte Carlu, Švedski kraljevi balet, Balet Dunajske državne opere, berlinski baletni ansambel, Madžarski državni balet, Balet HNK, Operno gledališče v Rimu, Gledališče San Carlo v Neaplju in Balet San Francisco.

Leta 1995 je postal vodja in glavni koreograf baletnega ansambla Dunajske državne opere, kjer je do leta 2005 pod njegovim vodstvom na zaživelo skoraj 40 njegovih avtorskih koreografij (Wolfgang Amadé, Hrestač, Straussova Pepelka, Spartak, Alles Walzer, Posvetitev pomladi, Bolero ...) Tamkajšnji ansambel je pod njegovim vodstvom postal izjemen kolektiv, ki je lahko svoje plesalce zasedal tudi v najzahtevnejših vlogah v predstavah največjih koreografov. Uprizorili so koreografije Kyliana, van Manena, Forsytha, Neumeierja, Balanchina, McMillana, Righta in Ashtona pa tudi klasične koreografije Petipaja in Nurejeva. Veliko pozornosti je namenjal tudi izobraževanju novih generacij baletnih plesalcev v baletni šoli Dunajske državne opere, ki jo je vodil med letoma 2001 in 2005. Na baletni šoli je poleg rednega baletnega izobraževanja uvedel tudi t.i. intenzivni inkluzivni program, ki ga še danes nadgrajuje tako v Avstriji kot drugod po svetu.

Med septembrom 2011 in decembrom 2015 je bil ravnatelj baleta Grške nacionalne opere, med letoma 2013 in 2015 baleta Arene v Veroni, med septembrom 2016 in decembrom 2017 pa Nacionalnega baleta v Bukarešti. Od februarja 2018 vodi oddelek za koreografijo na glasbeni šoli v St. Pöltnu.

Italijanska plesna revija Danza&Danza mu je leta 1995 podelila naziv najboljšega italijanskega koreografa v tujini. Leta 2000 je kot umetnik leta v Rimu prejel mednarodno nagrado Gina Tanija. Leta 2001 je prejel nagrado Jakoba Prandtauerja v St. Pöltnu. Istega leta in leta 2007 mu je revija Danza&Danza za njegovo delo v Dunajski državni operi podelila naziv najboljšega umetniškega direktorja. Leta 2001 ga je predsednik Avstrije odlikoval s križem časti za dosežke v znanosti in umetnosti, leta 2010 pa z nazivom profesor. Julija 2021 je za svojo bogato umetniško pot prejel eno od najprestižnejših italijanskih nagrad za življenjsko delo Premio AcquiDanza.

Leta 2009 je svoje umetniško izražanje razširil na operno režijo. Na festivalu Attersee Klassik je s postavitvijo Mozartove opere Così fan tutte prejel odlične ocene tako občinstva kot kritike. Leta 2010 je režiral Carmen, Traviato, Medejo in Elektro na Egejskem mednarodnem festivalu v Grčiji, sledile so Sicilijanske večernice in Faust v Grški nacionalni operi, Vesela vdova, Cavalleria rusticana in Netopir v Mannheimu, Veroni in Tirani.

Leta 2021 je postal umetniški direktor baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana.

Viri in literatura

Zunanje povezave