SLG Celje/Nagrade

Iz Geslo

Lorcin tekst, ki je bil v zgodovini gledališča uprizorjen na vse možne načine in tisočkrat, je ta ekipa uspela uprizoriti na posebno fascinanten način.

Na jasnih temeljih koreodrame se de Brea odloči, da igralke svojo igro brez besed, s simboli in specifičnim gledališkim vokabularjem izpovejo zgodbo o nesrečnih ženskah, ki v njihovi interpretaciji ne govori samo o rigidni Španiji, temveč o vseh ženskah na tem svetu.

Njegove slike so briljantne, a spet jasne. Njegov diskurz je nagnjen k simbolizmu, a niti v enem trenutku ni zdrsnil v banalnost ali vsiljevanje stališča. Delo z igralkami žirija ocenjuje kot odlično, ker se vse emocije pretakajo skozi ta izključno ženski ansambel.

Kostumografija, izbor glasbe in scenografija so povsem sinhronizirane z idejo predstave, one podpirajo igralke, vsi skupaj pa služijo ideji prenašanja misli gledalcu na vsak možen čutni način. Gledalci so celo njihove medsebojne dotike, naj so bili nežni ali grobi, občutili na lastni koži.

Simbolika je vrhunsko rafinirana in nepretenciozna, igra privedena do izvrstnosti, a predstava košček umetnosti, v kateri se težko najde napaka.

Obrazložitev strokovne žirije, ki so jo sestavljale: dr. Manca Košir, predsednica žirije, Jelena Veljača in Dubravka Ostojić.