Sandra Požun


Življenjepis

(*15. 9. 1972, Zadar, Hrvaška) Otroštvo preživela v Zadru in Bujah v Istri, po končani srednji šoli pa se je preselila v Slovenijo, na Ptuj. Pred približno osmimi leti se je začela ukvarjati s ČB-fotografijo, na začetku zgolj iz radovednosti, nato pa vedno bolj "zares". Najraje fotografira akte, poleg tega rada fotografira še otroke in portrete. Če se le da, v ČB-tehniki, a včasih tudi v "colorju", zadnje čase tudi digitalno. Udeležila se je nekaj fotografskih delavnic pod vodstvom Hermana Pivka in Arneta Hodaliča. V veliko pomoč ji je tudi mentorstvo mojstra fotografije Stojana Kerblerja. Dve leti bila fotografinja Gledališča Ptuj. Zaposlena je v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru, kjer dela kot arhivarka in obenem fotografinja. Z njenimi fotografijami so opremljeni vsi gledališki listi Drame SNG Maribor od sezone 2002/03, ter večina spremnih publikacij in edicij, prav tako so razstavljene po gledališki stavbi.

Razstave

Razstavljala na skupinskih razstavah v Miheličevi galeriji na Ptuju in v Šmartnem v Goriških Brdih. V slovenski reviji Fotografija na natečaju na temo Akt prejela prvo nagrado. Z njenimi fotografijami je opremljena zgoščenka Lovci sreče skupine Kvinton.

  • 1998 imela svojo prvo veliko samostojno razstavo v gledališki kleti Gledališča Ptuj, in sicer akte z naslovom Terra nuda. Od takrat so bile njene fotografije objavljene v več publikacijah (plakatih, zloženkah, prospektih, vabilih ...). Nekatere izmed fotografij visijo na stenah priljubljenih ptujskih lokalov (Orfej, nekdanji Gallito's).
  • 2001 je bila v Cankarjevem domu in Jakopičevi galeriji v Ljubljani razstava Corpus del Akti - Akt na Slovenskem - fotografija, retrospektiva slovenskega akta v fotografiji, kjer je bila razstavljena tudi ena njena fotografija iz ciklusa Terra nuda.
  • 2002 Za tovarno aluminija Talum iz Kidričevega opremila koledar za leto 2002 s črno-belimi akti.
  • 2004 Njena fotografija je prišla tudi v ožji izbor na natečaju Ljubljanica – razstavna galerija v organizaciji spletnega portala 3delavnica, kjer je bila tudi razstavljena na obrežjih Ljubljanice.
  • 2005 sta dva črno-bela akta iz serije Alu Akt bila razstavljena v galeriji Photon v Ljubljani na razstavi EROTICA II – Salon erotične fotografije.
  • 2005 imela samostojno razstavo (7 črno-belih otroških portretov) v prostorih Lekarne Ptuj na temo Ohranimo mladost.

Fotogalerija

Zunanje povezave