Stannia Boninsegna

Foto: Jože Suhadolnik

Življenjepis

Stannia Boninsegna (nekoč Stanislava Bonisegna) se je rodila 28. aprila 1951 v Ljubljani. Študij dramske igre in umetniške besede na AGRFT v Ljubljani je zaključila 1976 in leta 1990 diplomirala. Že kot študentka je sodelovala v Eksperimentalnem gledališču Glej: v znamenitih predstavah Limite, 1973, in Pogovor v maternici koroške Slovenke, 1974. V Limitah je prvič sodelovala z Zvonetom Šedlbauerjem, režiserjem, s katerim je v prihodnjih letih sodelovala najbolj pogosto – pri čemer je v razvijanju svoje igralske prezence sodelovala s celo vrsto različnih režiserjev.

Leta 1975 je še v času študija prejela Severjevo nagrado za vlogo Wendy v Kmetiji D. M. Storeyja, koprodukcijski uprizoritvi MGL in AGRFT. Že 1975 je začela igrati v SSG Trst, kamor se je pogosto vračala tudi kasneje, ko je gostovala po slovenskih gledališčih kot svobodna umetnica. Vloga Marte v uprizoritvi tržaškega gledališča Pomladno prebujenje F. Wedekinda ji je leta 1976 prinesla Borštnikovo nagrado za mlado igralko.

Članica MGL je bila najprej od 1980 do 1987, potem je bila več let v svobodnem poklicu. V tem času je igrala v vseh slovenskih gledališčih od Nove Gorice, Ljubljane, Maribora, v Celju, Kranju, v Koreodrami, ponovno v EG Glej, v MGL, največ pa v SSG Trst.

Leta 1995 se je vrnila v MGL. Tu je do danes odigrala okoli 60 vlog. Med njimi v zgodnejšem obdobju Elizo Doolittle v Pigmalionu G. B. Shawa, Lidijo v Otrocih manjšega boga M. Medoffa, Mary Warrnovo v Lovu na čarovnice A. Millerja, Jessie Cates v Lahko noč, mama M. Norman, kasneje pa Hester Salamon v Equusu P. Shafferja, La Poncio v Domu Bernarde Alba, Jente v Goslaču na strehi J. Steina, J. Bocka in S. Harnicka ter Agnes v Občutljivem ravnovesju E. Albeeja. Leta 1986 je za več vlog ponovno prejela Severjevo nagrado.

Predavala je na Gledališki in lutkovni šoli GILŠ v Ljubljani in sodelovala tudi z neinstitucionalnimi gledališči. Pomemben je njen prispevek v radijskih igrah na ljubljanskem in tržaškem radiu. Veliko je snemala tudi na televiziji in nastopala v filmih (Idealist I. Pretnarja in To so gadi J. Bevca).

Članica igralskega ansambla MGL od 1. 12. 1980 do 31. 8. 1987 ter od 4. 9. 1995.

Vloge v gledališču

Nagrade

  • 2016 Odličje Marija Vera, priznanje ZDUS za življenjsko delo na področju dramske igre, Pdf.gif Obrazložitev Info.png
  • 1986 Severjeva nagrada za vlogo Leni v Procesu F. Kafke, za vlogo Maggie Hobson v Hobsonu v škripcih H. Brighousa in za vlogo Jessie v drami Lahko noč, mama M. Norman - vse MGL
  • 1976 Diploma Borštnikovega srečanja za vlogo Marte v Pomladnem prebujenju F. Wedekinda, SSG Trst
  • 1975 Severjeva nagrada za vlogo Wendy v Kmetiji D. M. Storeyja, MGL in AGRFT

Fotogalerija

Viri in literatura

  • Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008.*Slovenski gledališki letopisi od 1987/88 do 2004/2005, Slovenski gledališki in filmski muzej Ljubljana, izbral in uredil Štefan Vevar
  • Spletna stran Mestnega gledališča ljubljanskega
  • ZDUS

Zunanje povezave