Timon Šturbej

Foto: Arhiv SNG Maribor

Življenjepis

Rojen 1994 v Mariboru, kjer je leta 2013 po zaključenem šolanju na Prvi gimnaziji v Mariboru opravil splošno maturo in nato začel študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo pod mentorstvom Jožice Avbelj, Jerneja Šugmana ter Jerneja Lorencija. Oktobra 2017 je uspešno diplomiral. V gimnaziji je obiskoval gledališki krožek na Prvem odru.

Delovanje v profesionalnih gledališčih: leta 2016 je opravil vskok v vlogo Člana kabineta v predstavi Faust, v režiji Tomaža Pandurja in se pod okriljem SNG Drama Ljubljana udeležil mednarodnih gledaliških festivalov v Seulu, Cluju in Pekingu.

Leta 2017 je v Mestnem gledališču ljubljanskem igral v predstavi Kinderland v režiji Daniela Škufce in v SNG Drama Ljubljana v predstavi Hlapci v režiji Janeza Pipana. Junija 2015 se je udeležil mednarodnih filmskih delavnic na Münchenski filmski akademiji pri profesorju Louju Binderju. Prav tako je sodeloval v slovenski filmski produkciji. Igral je v filmu Stekle lisice v režiji Borisa Jurjaševiča, vlogo glavnega antagonista v filmu Posledice v režiji Darka Štanteta (2018) in v filmu Ne bom več luzerka v režiji Urške Djukić (2018).

Od decembra 2017 do 2018 je bil član igralskega ansambla Drame SNG Maribor. Od leta 2018 je zaposlen v ljubljanski Drami.

Video

Vloge v gledališču

Nagrade

  • 2022 European shooting star 72. Berlinale, Berlin
  • 2018 Vesna za najboljšo stransko moško vlogo 21. Festival slovenskega filma, Portorož: Željko Štante Posledice (Temporama)
  • 2017 Nagrada Sklada Staneta Severja za igralske stvaritve študentov dramske igre za vlogo Berniea (Mamet Seksualna perverzija v Chicagu)
  • 2013 mednarodna nagrada za najboljšo moško vlogo na festivalu Teatraly Koufar, Minsk
  • 2012 amaterska igralska nagrada na festivalu Vizije - Festival mladinskih skupin Slovenije, Ptuj

Viri in literatura

  • SNG Maribor

Zunanje povezave