Tina Potočnik Vrhovnik

Aljoša Rebolj

Življenjepis

Tina Potočnik se je rodila 26. decembra 1988 v Ljubljani. Na AGRFT se je vpisala leta 2007. Dramsko igro je študirala v letniku profesorjev Branka Šturbeja in Kristijana Mucka ter študij zaključila z diplomsko vlogo Anice v Lepotici in zveri Iva Svetine (r. Jaša Koceli) in več vlogami v Ionescovih Zavratnih igrah (r. Eva Nina Lampič). Za vlogi Gospe Martin v Ionescovi Plešasti pevki in Starke v Zavratnih igrah je leta 2011 dobila akademijsko Prešernovo nagrado.

V MGL je prvič nastopila še med študijem v sezoni 2010/2011 v vlogi Silje van der Vries v uprizoritvi Golobi Davida Gieselmanna (r. Tijana Zinajić) in je v MGL je zaposlena od 1. februarja 2012.

Nastopila je v več celovečernih filmih (Skriti spomin Angele Vode Maje Weiss, Ne bom več luzerka Urše Menart) in televizijskih nadaljevankah (Takle mamo, V dvoje, Jezero). Sodeluje tudi v radijskih igrah in pri sinhronizaciji risank.

Vloge v gledališču

Nagrade

  • 2011 Prešernova nagrada (akademijska) za vlogo gospe Martinove v Ionescovi Plešasti pevki in za vlogo starke v Ionescovih Zavratnih igrah.


Viri in literatura

Zunanje povezave