Tone Šolar

Iz Geslo

Foto: atelje Pavšič Zavadlav

Življenjepis

Igralec Tone Šolar se je rodil v Kropi, 28. januarja 1936. Sprva je veliko nastopal po amaterskih odrih, leta 1956 pa se je posvetil študiju igre na ljubljanski akademiji. Po študiju na AGRFT je bil krajši čas igralskega ansambla v celjskem in mariborskem gledališču, od leta 1965, ko je bilo novogoriško gledališče še polpoklicna ustanova, pa je postal član njihovega igralskega ansambla.


Dvajsetim predstavam, ki jih je sooblikoval v Goriškem gledališču, jih je v treh desetletjih (1969-1999) dodal še sto kot član Primorskega dramskega gledališča (današnji SNG Nova Gorica). Med njegovimi markantnimi dramskim študijami omenimo vsaj Temnikarja v Povšetovi priredbi Balade o trobenti in oblaku, Marjana v Povšetovi monodrami Izvolite, tovariš Marjan, Ponza v Pirandellovi drami Kaj je resnica? (zanj je prejel Borštnikovo nagrado) in Doktorja Ranka v Ibsenovi Nori, oblikoval pa je tudi celo vrsto imenitnih likov v predstavah za otroke in mladino. Igral je tudi v filmih in TV-dramah. Umrl je 17. junija 2015.

Vloge v gledališču

Vloge na filmu in televiziji

Nagrade

  • 1979 Borštnikova diploma za vlogo Ponze (Pirandello: Kaj je resnica; PDG)

Literatura

  • Slovenski gledališki letopisi od 1987/88 do 2004/2005, Slovenski gledališki in filmski muzej Ljubljana, izbral in uredil Štefan Vevar

Zunanje povezave