Uroš Trefalt

Iz Geslo


Življenjepis

Uroš Trefalt se je rodil v Kranju, 21. julija 1965. Študiral je režijo in dramaturgijo na Akademiji lepih umetnosti v Pragi. Leta 1990 je pridobil naslov magister. Leta 1993 je kot Fulbrightov štipendist opravljal doktorski študij na univerzah NYU in CUNY v New Yorku.


Režiral je več kot 20 gledaliških predstav v Pragi, Kranju, Ljubljani, New Yorku, Charleville-Mézières in Nitri, kjer je delal tudi kot scenograf. Leta 1993 je napisal knjigo Osnove lutkovne režije, in kot glavni urednik štiri leta vodil izdajo strokovne lutkovne revije Lutka. Izdal in uredil je slovenski prevod knjige Zgodovina evropskega lutkarstva.


V 90. letih predava o sinkretičnem gledališču na Univerzi Columbia v New Yorku, gledališki šoli Gilš v Ljubljani, napisal je eseje o zgodovini lutkovnega gledališča in opere 18. stoletja in pripravljal razstave. Od leta 1997 ustvarja kot režiser, scenarist, urednik in art direktor televizijskega designa, kjer je ustvaril na stotine TV jinglov, spotov in televizijskih kampanj. Poučuje na filmski šoli FAMU v Pragi. Leta 2005 je izdal špansko verzijo knjige o osnovah lutkovne režije Dirección De Títeres v Madridu. Od leta 2006 sodeluje s češko televizijo, kjer je s svojo ekipo ustvaril novo podobo češke televizije. Od leta 2007 ustvari na desetine spotov, kampanji in celostnih podob za različne televizije, je član pripravnega odbora na Promax/BDA Europe in sodelavec Anifestu. V tem času tudi prejme najvišja možna mednarodna priznanja na promo festivalih po svetu.


V zadnjem času se ponovno vrača k gledališču. V praškem gledališču Divadlo na zabradli je režiral predstavo Duende v LGL pa predstavo Lublana. Živi in dela v Pragi. Velja za vsestranskega gledališkega ustvarjalca z izrazito avtorskim pogledom na gledališče in lutkovno ustvarjalnost, saj z uporabo in eksperimentiranjem preprostih in osnovnih izraznih sredstev ustvarja fantazijsko bogato gledališče oblik, barv, zvokov, gibov in mimike.

Režije

Nagrade

Viri in literatura

  • Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008.

Zunanje povezave