Vasko Atanasovski

Iz Geslo


Življenjepis

Saksofonist in flavtist Vasko Atanasovski je eden kreativnejših in mnogostranskih slovenskih skladateljev in glasbenikov, znan predvsem po čezžanrskih sodelovanjih s svetovno znanimi jazzovskimi, rockovskimi, klasičnimi in tradicionalnimi glasbeniki ter poglobljenem pristopu k vsem glasbenim stilom.

S svojo glasbo je prekrižaril že veliko sveta, od Evrope pa do Indije, Kitajske, Argentine in ZDA, in nastopil na številnih uglednih festivalih in prizoriščih, denimo Festival Ljubljana, The Town Hall New York, atenski jazzovski festival, Mednarodni jazzovski festival Münster, Center Sava v Beogradu, festival Sally Can’t Dance v Pekingu, Mood Indigo v Mumbaju, klub Niceto v Buenos Airesu itd. Sodeloval je z glasbeniki, kot so Vlatko Stefanovski, Marc Ribot, Hindi Zahra, Living Colour, Gibonni, Tommy Emmanuel, in številnimi drugimi.

Je ustanovitelj več glasbenih zasedb in sklada za komorne, orkestralne in zborovske sestave ter za lutkovne, plesne in gledališke predstave. Doslej je izdal že trinajst albumov, pred kratkim pa je največja založba na Balkanu, Croatia Records, izdala album Best of Vasko Atanasovski, kar ga kot slovenskega glasbenika postavlja med zelo redke izbrance, saj se s čim takim lahko pohvalijo le še legendarni Buldožerji.

Nagrade

Viri in literatura

Zunanje povezave