Vedrana Grisogono

Iz Geslo

Foto: Benjamin Skaleras

Življenjepis

Vedrana Grisogono Nemeš je scenaristka in novinarka. Rojena je v Splitu, kjer je končala gimnazijo. Diplomirala je iz angleščine, nemščine in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Zagrebu in magistrirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani na temo filmske predelave angleških romanov.

Drama posneta po njenem scenarističnem prvencu Ženska zgodba (Ženska priča, TV Sarajevo, režija: Vojislav Milašević, 1987) je bila predvajana na televizijskem festivalu v Neumu 1988, TV Sarajevo pa jo je prodala petim tujim televizijam. Njen scenarij za otroški film Peklenski načrt so posneli v Otroškem in mladinskem programu slovenske nacionalke (režija: Anton Tomašič, TV Slovenija, 1991) in ga predvajali na festivalih otroških filmov v Bratislavi in Chicagu. Scenarij za televizijski film Nebo gori modro (režija: Jure Pervanje, TV Slovenija, 1997) je nastal po motivu avtoričine kratke zgodbe Burning blue, ki jo je izvirno napisala v angleščini in je bila objavljena v časniku The European. Scenarij za Nebo gori modro so nagradili na razpisu Ministrstva RS za kulturo leta 1994.

Napisala je scenarije za 15 epizod nadaljevanke Blisk (režija: Jure Pervanje), ki jo je TV Slovenija premierno predvajala leta 2005.

Leta 2007 je njen scenarij za celovečerni film Iskalci, ki ga je na razpisu odkupila TV Slovenija, uvrščen med tri finaliste na tekmovanju za mednarodno scenaristično nagrado Krzysztofa Kieslowskega v organizaciji programa za izobraževanje vzhodnoevropskih poklicnih scenaristov Scripteast (ob podpori sklada Media) in je na filmskem festivalu v Cannesu istega leta zanj prejela častno omembo žirije omenjenega tekmovanja. Scenarij je prejel sredstva za razvoj Filmskega Sklada RS.

V obdobju 2010-2012 je napisala 52 epizod (2 sezoni) družinske nanizanke Moji, tvoji, najini (režiserka: Siena Krušič), ki jo je predvajala TV Slovenija. Serija je bila trikrat nominirana za slovensko nagrado viktor.

V dolgoletni karieri samozaposlene v kulturi je poleg številnih novinarskih prispevkov in kolumen pisala kratke zgodbe v slovenskem, hrvaškem in angleškem jeziku, ki so bile objavljene v slovenskih in tujih časopisih in književnih revijah. Od leta 2013 piše gledališke igre. Njena prva komedija Delamo na sebi je bila 2015 nominirana za Grumovo nagrado.

Celotna besedila

Nagrade

Viri in literatura

Zunanje povezave