Yonatan Esterkin

Iz Geslo

Življenjepis

Yonatan Esterkin (*1981) je izraelski režiser. Študiral je politične znanosti in filozofijo, v magistrskem študiju se je osredotočil na gledališko režijo. Diplomiral je iz režije in gledališke teorije na univerzi v Tel Avivu. Poleg režije je študiral politologijo in filozofijo. Ukvarja se z režijo, prevajanjem, poučevanjem in pisanjem. Kot mentor je bil s svojimi študenti večkrat gost na Tednu slovenske drame, kjer je predstavil tri uprizoritve, ki jih je v domovini režiral po slovenskih besedilih: 5fantkov.si Simone Semenič ter Hodnik in Vladimir Matjaža Zupančiča. Kot režiser je že večkrat sodeloval s slovenskimi gledališči, v katerih je režiral besedila izraelskih avtorjev.

Leta 2014 je bil predstavnik Izraela na festivalu Theatertreffen v Berlinu, leto pozneje pa hospitant v gledališču Gorki. Režira v najpomembnejših izraelskih gledališčih, kot so Cameri in Yiddish v Tel Avivu, Mestno gledališče Haifa … Poučuje in režira tudi na igralski akademiji Nissan Nativ v Tel Avivu. Njegove najpomembnejše režije so: Ibsenov Sovražnik ljudstva, Levinova igra Yakobi in Leidental (obe v gledališču Cameri v Tel Avivu), Neilsonova drama Zašita in avtorski projekt za otroke Kaj je Tamerjeva zgodba? (obe v Mestnem gledališču Haifa), Williamsova Steklena menažerija, Strindbergova Gospodična Julija (obe v gledališču Library), Igralec in Nekateri so za vroče (obe v gledališču Yiddish v Tel Avivu), drami Matjaža Zupančiča Hodnik in Vladimir ter 5.fantkov.si Simone Semenič (akademija Beit zvi), Brucknerjeva igra Bolezen mladosti (akademija Nissan Nativ) in mnoge druge.

V Sloveniji je režiral uspešnico Judovski pes v produkciji Prešernovega gledališča Kranj in Mini teatra, ki je gostovala na številnih festivalih po svetu in dobila več nagrad (ZDA, Rusija, Bolgarija, Indija, Izrael, Češka …).

Režije

Nagrade

Viri in literatura

  • Gledališče Celje

Zunanje povezave