Zvezdana Novaković

Iz Geslo

Življenjepis

Zvezdana Novaković ZveN je vsestranska glasbena ustvarjalka in performerka. Sprehodila se je od etna prek gledališke glasbe do z elektroniko obogatenega eksperimentiranja. Razpon zadnjih desetih let ustvarjanja sega od gledaliških do koncertnih odrov, od skupine Laibach do Svetlane Makarovič, od Bolgarije do Brazilije, od starodavnih tradicij do elektronike, od lutk do uprizoritvenih presežkov Jerneja Lorencija, od klasike do džeza, od poučevanja vokalnih tehnik prek študija kompozicije do vodenja pevskih zborov, od nacionalne opere do alterklubov, od pripovedovanja do harfe. Vse pa povezuje njen glas. Njen ZveN. "Težko je to postaviti v en paket. Je pa mogoče. A uvesti je treba nova pravila," pravi.

Čeprav je njeno ustvarjanje težko ujeti v zvočni zapis in prisega na živo izvajanje, na interakcijo s prostorom in občinstvom, je pred dvema letoma izdala album Slovena Voices.

V avstrijskem Gradcu je končala diplomski študij jazz petja pri prof. Dena DeRose, v Mariboru diplomirala iz glasbene pedagogike, v bolgarskem Plovdivu pa je magistrirala iz ljudskega petja slovanskih in balkanskih kultur in leta 2018 končala magistrski študij v švedskem Gothenburgu, smer kompozicija. Od leta 2012 se uči harfo pri mentorici Tini Žerdin.

Na Švedskem je prejela prestižno štipendijo kraljeve akademije KMA. Leta 2018 je prejela prvo mesto na Zeman Wold Music Festival, 2011 je prejela prestižno Grand Prix nagrado v poljskem Vroclavu na tekmovanju PPA »Igralska interpretacija skladbe«, dve leti pozneje pa drugo mesto med profesionalnimi pevci v bolgarskem Karnobatu na tekmovanju folklornih pevcev. ​

Glasbeno ustvarjanje

Vloge v gledališču

Nagrade

Viri in literatura

Spletna stran ustvarjalke Zvenmusic

Zunanje povezave