Damir Zlatar Frey: Razlika med redakcijama

Iz Geslo

(Zunanje povezave)
(Življenjepis)
Vrstica 6: Vrstica 6:
 
==Življenjepis==
 
==Življenjepis==
 
Damir Zlatar Frey je režiser, čigar področje gledališkega ustvarjanja je izjemno široko, saj poleg režij v dramskih in opernih gledališčih pogosto podpisuje tudi scenografije, koreografije ter dramatizacije in priredbe besedil.  
 
Damir Zlatar Frey je režiser, čigar področje gledališkega ustvarjanja je izjemno široko, saj poleg režij v dramskih in opernih gledališčih pogosto podpisuje tudi scenografije, koreografije ter dramatizacije in priredbe besedil.  
Leta 1986 je ustanovil gledališče [[Koreodrama|Koreodrama Ljubljana]], katerega poetika je močno zaznamovala slovenski gledališki prostor.
+
Leta 1986 je ustanovil gledališče [[Koreodrama|Koreodrama Ljubljana]], katerega poetika je močno zaznamovala slovenski gledališki prostor. Frey je umetniški vodja in direktor mednarodnega festivala komornih gledališč Zlati lev v Umagu, ki ga je ustanovil leta 2000.
  
  
Frey je umetniški vodja in direktor mednarodnega festivala komornih gledališč Zlati lev v Umagu, ki ga je ustanovil leta 2000.
+
Med odmevne Freyeve uprizoritve zadnjih let sodijo Lorcova ''Krvava svatba'' ([[SSG Trst]] in [[Koreodrama|Koreodrama Ljubljana]], 2000), Genetovi ''Služkinji'' (Gradsko dramsko kazalište Gavella, Zagreb, 2001), Harrowerjevi ''Noži v kurah'' (Kamerni teatar 55′ in MESS Sarajevo, 2001), Lorcova ''Krvava svatba'' (HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, 2004), Bettijev ''Zločin na kozjem otoku'' (HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, 2005), ustvaril pa je tudi nekaj odmevnih avtorskih projektov.
 +
 
 +
 
 +
Za svoje dosedanje delo je prejel številna priznanja in nagrade, med drugim [[Prešernova nagrada in nagrade Prešernovega sklada|nagrado Prešernovega sklada]] (za uprizoritev [[Slavko Grum|Grumovega]] ''Dogodka v mestu Gogi''), več [[Borštnikovo nagrado|Borštnikovih nagrad]] (za uprizoritve ''Dogodek v mestu Gogi,'' Strniševe ''Žabe'', avtorski projekt ''Lepa Vida''), prejel je tudi [[Župančičeve nagrade|Župančičevo nagrado mesta Ljubljana]], nagrado hrvatskog glumišta za režijo, Marulićevo nagrado za režijo in scenografijo, letno nagrado HNK Ivana pl. Zajca Rijeka; nagrajen pa je bil tudi z najvidnejšim hrvaškim državnim priznanjem, ki ga lahko dobi umetniški ustvarjalec za svoje delo – odličjem red hrvaške Danice s podobo Marka Marulića.
  
  

Redakcija: 11:21, 10. marec 2014

Življenjepis

Damir Zlatar Frey je režiser, čigar področje gledališkega ustvarjanja je izjemno široko, saj poleg režij v dramskih in opernih gledališčih pogosto podpisuje tudi scenografije, koreografije ter dramatizacije in priredbe besedil. Leta 1986 je ustanovil gledališče Koreodrama Ljubljana, katerega poetika je močno zaznamovala slovenski gledališki prostor. Frey je umetniški vodja in direktor mednarodnega festivala komornih gledališč Zlati lev v Umagu, ki ga je ustanovil leta 2000.


Med odmevne Freyeve uprizoritve zadnjih let sodijo Lorcova Krvava svatba (SSG Trst in Koreodrama Ljubljana, 2000), Genetovi Služkinji (Gradsko dramsko kazalište Gavella, Zagreb, 2001), Harrowerjevi Noži v kurah (Kamerni teatar 55′ in MESS Sarajevo, 2001), Lorcova Krvava svatba (HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, 2004), Bettijev Zločin na kozjem otoku (HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, 2005), ustvaril pa je tudi nekaj odmevnih avtorskih projektov.


Za svoje dosedanje delo je prejel številna priznanja in nagrade, med drugim nagrado Prešernovega sklada (za uprizoritev Grumovega Dogodka v mestu Gogi), več Borštnikovih nagrad (za uprizoritve Dogodek v mestu Gogi, Strniševe Žabe, avtorski projekt Lepa Vida), prejel je tudi Župančičevo nagrado mesta Ljubljana, nagrado hrvatskog glumišta za režijo, Marulićevo nagrado za režijo in scenografijo, letno nagrado HNK Ivana pl. Zajca Rijeka; nagrajen pa je bil tudi z najvidnejšim hrvaškim državnim priznanjem, ki ga lahko dobi umetniški ustvarjalec za svoje delo – odličjem red hrvaške Danice s podobo Marka Marulića.


Gre za režiserja, katerega poetika je izrazito avtorska in težko primerljiva s katerokoli drugo. Freyevi projekti slovijo po ekspresivni atmosferi, pogosto tudi fizični energiji, kjer beseda ni zmeraj na pravem mestu, zato pa sta vedno v ospredju igralec in njegova energija. S svojimi uprizoritva prepoznavno bogati in označuje, ne samo slovenskih, ampak tudi hrvaški in italijanski gledališki prostor.

Režije

Scenografije

Kostumografije

Nagrade


Viri in literatura

  • Spletna stran SNG Maribor

Zunanje povezave