Maša Kagao Knez

Iz Geslo

Redakcija dne 18:29, 2. september 2020 od Maša (pogovor | prispevki) (Literatura)

Življenjepis

S plesom in gledališčem se je kot hči plesalke in koreografinje Jasne Knez srečala že v otroštvu. Izobraževala se je na najrazličnejših delavnicah z mentorji iz Slovenije in tujine, nato pa je bila leta 2004 sprejeta na šolo Arts Scene - Georges Momboye v Parizu, ki jo je leta 2006 zaključila z diplomo.


Profesionalne plesne izkušnje si je nabirala v sodelovanju s koreografi׃ Dušanom Teropšičem, Sebastjanom Staričem, Tanjo Zgonc, Christian D. Guerematchi, Natašo Tovirac, Rosano Hribar; pevko Klariso Jovanović, glasbeniki׃: Igorjem Leonardijem, Ninom Mureškičem, Vaskom Atanasovskim, Damirjem Mazrekom, Blažem Korezom, Issiako Sanou in številnimi drugimi.


Kot igralka že več kot deset let sodeluje z režiserko Kim Komljanec (skupina Bube, Zavod Zofka). Samostojno koreografsko pot je začela leta 2003, ko je z glasbenikoma Damirjem Mazrekom in Blažem Korezom ustanovila plesno-glasbeno skupino LAFI.


Kot koreografinja je sodelovala tudi v številnih gledaliških predstavah (Mefisto in Art Export v režiji Eduarda Milerja, Bodi Marylin Monroe v režiji Nebojše Pop Tasića, Zašij mi pravljico v režiji Barbare Kapelj; v predstavah skupine Bube in Zavoda Zofka idr.). Že leta s samostojnimi plesnimi nastopi gostuje po Sloveniji in tujini ter poučuje afriške plese.

Leta 2009 je soustanovila kulturno umetniško društvo Baobab, ki je osredotočeno na zahodnoafriško kulturo in usmerjeno k njenemu povezovanju s sodobnim plesom, glasbo in gledališčem.

Avtorski projekti

  • 2011 1978, koreografija Filibert Tologo
  • 2011 plesna predstava Nameščeni
  • 2010 Rojena zunaj svoje vasi, koreografija Rosana Hribar
  • 2010 plesno glasbena predstava Kratke zgodbe
  • 2009 plesno glasbena predstava za otroke Obisk v afriški vasi
  • 2009 plesna predstava Jag Du Vi

Vloge

Koreografije

Vloge na radiu

Nagrade

Literatura

Zunanje povezave