Jan Rozman

Iz Geslo

Foto: Nada Žgank

Življenjepis

Jan Rozman (1991) je plesalec, performer, koreograf in improvizator. Kljub mladosti je ustvaril več avtorskih del (Kožuh luske perje, Glitch, Vabilo, Ptičja demenca, Giljotina odločitve, Senzasenso) in se veliko pojavljal na odrih v Sloveniji (Ukrep, Front@, OPUS, Plesna nacionala) in tudi v tujini (SPHA, Something Raw Festival). Za svoje delo je bil že večkrat nagrajen. Ples je odkril kot otrok v okviru kulturnega društva Qulenium pod mentorstvom Saše Lončar. Obiskoval je umetniško gimnazijo v Ljubljani (kjer so ga učili Maja Delak, Vita Osojnik, Gregor Luštek, Damaas-Mithras Thijs, Urška Vohar …), po zaključku gimnazije pa je eno leto študiral koreografijo na SNDO v Amsterdamu s pedagogi: Georg Blaschke, Karen Levi, Robert Steijn, David Zambrano, Jeremy Wade, Jeanine Durning …


Že kmalu je z nastopi opozoril nase ter posledično upravičeno prejel priznanje za izjemen prispevek v plesu na festivalu sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije s solo celovečerno predstavo Sam o sebi s seboj. Sledila pa je tudi nagrada za najboljšo miniaturo na Opusu 1 2009 z duetom Path to Glory.


Trenutno zaključuje študij fizioterapije v Ljubljani, sodeluje z priznanimi plesalci pri različnih plesnih in improvizacijskih projektih (Matjaž Farič, Milan Tomášik, Katja Legin, Matej Kejžar) ter razvija lastni odrski izraz, ki ga zaznamuje prepletanje različnih elementov (ples, gledališče, scenografija, glasba) in humor.

Plesne vloge

Koreografije

  • 2013 Ptičja demenca, Zavod Federacija in KD Qulenium

Nagrade

  • 2019 Nagrada Ksenije Hribar za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa
  • priznanje za izjemen prispevek v plesu na festivalu Transgeneracije: Sam o sebi s seboj
  • 2009 nagrada za najboljšo miniaturo na Opusu 1: Path to Glory

Viri in literatura

  • Zavod Federacija

Zunanje povezave