Veronika Valdés

Iz Geslo


Življenjepis

(*30. 3. 1992)

V šol.l. 1996/97 je kot štiriletna deklica začela s prvimi plesnimi koraki na Oddelku za sodobni ples Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Že kot majhna deklica je veliko prispevala k uspehu Oddelka. Kot plesalka pomembnejših vlog in samostojnih plesnih miniatur je sodelovala na letnih javnih predstavah v KD Španski borci. V večini teh predstav je plesala vidne vloge, potrditev njenih plesnih sposobnosti pa je bila glavna vloga Jelke, v plesni predstavi »Moj dežnik je lahko balon«, v šol.l. 2001-2002.

Šolske koreografije in svoje lastne plesne miniature je predstavljala na nastopih širom Slovenije. Nastopala je tudi na različnih plesnih festivalih, kot je Pika Miga, festival plesne ustvarjalnosti mladih Živa, Transgeneracije, Flota, itd. Potrditev njene ustvarjalne žilice so uspehi na mednarodnem tekmovanju mladih plesnih ustvarjalcev Opus1.

Z devetimi leti je leta 2001 v svoji starostni skupini, dosegla 1. mesto, s plesom »Alegria«. Leta 2009 je prejela posebno pohvalo za ples z naslovom »N.N.« Leta 2010 je ponovno prejela nagrado za najboljšo plesno miniaturo s plesom »Body voice«.

Končala je oddelek za sodobni ples na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, nato na Umetniški gimnaziji smer - sodobni ples. Leta 2011 je maturirala in študij nadaljevala na Akademiji za ples Ljubljana. Po končani diplomi leta 2014 pa pridobila status samozaposlene v kulturi.

Kot soustvarjalka in izvajalka sodeluje tudi v profesionalnih projektih. Nastopila je v glasbeno-gibalni predstavi Mesnica v režiji Sabine Schwenner. Prvič se je kot avtorica koreografije skupaj z Enyo Belak, Mašo Hawlina in Jerco Rožnik Novak preizkusila pri projektu ”The Daddy project” (2012 PTL). Sledil je prvenec Dan Potem (2012 PTL), plesna predstava ”4 v vrsto” (2014 Festival Velenje), avtorski projekt ”Profil in kazen” (2014, Cankarjev dom) in Absolutni stereotip (2015, Flota), Odkrito razkrito/3003 plesni solo (plesni triptih novih članov EnKnapGroup 2015, Španski borci), LOCKED/ ZAKLENJENO, krajši solo (2017, Plesni Studio Intakt in JSKD).

Pri drugih projektih je sodelovala tako z domačimi kot tujimi režiserji in koreografi (Matjaž Pograjc, Brane Potočan, Jana Menger, Vita Osojnik, Gregor Luštek in Rosana Hribar, Gabriela Steininger, Jack Gallagher, Robert Clark, Maja Milenovič Workman itd.)

Za svoje ustvarjanje je prejela številne nagrade: nagrada Ksenije Hribar za perspektivno plesalko, plaketa Alexander Izrailovski (Beograd), jubilejna značka Mete Vidmar (Slovenija). Na tekmovanju Opus1 je leta 2009 in 2011 prejela prvo nagrado. Bila je članica EnKnapGroup, edine kompanije za sodobni ples v Sloveniji, pri kateri je sodelovala z različnimi koreografi s celega sveta (Simone Sandroni, Guy Nader in Maria Campo...). Veronika se udeležuje številnih izobraževanj na področju plesa in kot plesna pedagoginja poučuje sodobni ples. Od leta 2013 se ukvarja tudi z avtorsko glasbo, s katero se je predstavila v plesnem filmu ”Rdeča fontana” in na letni predstavi oddelka za sodobni ples na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (2014, Cankarjev dom). Deluje kot plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja in ustvarjalka glasbe.

Koreografije

Vloge v gledališču

Nagrade

  • 2013 Nagrada Ksenije Hribar
  • Srebrna značka Mete Vidmar, podeljuje Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti

Zunanje povezave