Aleš Novak

Iz Geslo

Foto: Tamino Petelinšek, STA

Življenjepis

Aleš Novak je po izobrazbi univerzitetni diplomirani gledališki in radijski režiser. Leta 2009 je bil vodja Urada za kulturo in mladino Mestne občine Maribor, leta 2010 je opravljal naloge vršilca dolžnosti programskega direktorja Evropske prestolnice kulture v zavodu Maribor 2012, od marca 2013 do konca leta 2017 je direktor JAKa. V obdobju od 1. januarja 2018 do 31. decembra 2022 bo opravljal funkcijo pomočnika direktorja SNG Maribor za področje Borštnikovega srečanja.

Delovne izkušnje na področju gledališča je pridobival že v času študija, ko je pričel režirati gledališke predstave v slovenskih poklicnih gledališčih ter v zamejstvu. Med letoma 1997 in 2002 je kot samostojni ustvarjalec na področju kulture režiral gledališke predstave, umetniško vodil gledališke festivale (Festival monodrame Ptuj, Kurentovanje, Poletje v starem mestu), režiral radijske oddaje, pretežno s področja gledališča in literature, sodeloval v strokovnih komisijah na področju gledališča in dramske literature in delal kot strokovni sodelavec in selektor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

V času vodenja Urada za kulturo Mestne občine Maribor se je podrobno seznanil s poslovanjem SNG Maribor. Od leta 2011 je tudi predsednik strokovne skupine Festivala Borštnikovo srečanje, bil pa je tudi pripravljavec pravnih aktov, s katerimi sta sofinancerja, Mestna občina Maribor ter ministrstvo za kulturo, dokončno uredila pravni status in sofinanciranje festivala. Leta 2010 je prejel posebno Listino za zasluge pri ureditvi statusa Festival Borštnikovo srečanje, ki mu jo je podelil predsednik sveta SNG Maribor.

Režije

Scenografije

Nagrade

Vir in literatura

  • STA

Zunanje povezave