Anja Drnovšek

Iz Geslo

Foto: Beatrice Cruveiller

Življenjepis

V Trbovljah rojena Anja Drnovšek se je z gledališčem srečevala že kot otrok, ko je obiskovala baletno šolo v Zagorju ob Savi. Po končani gimnaziji v Litiji se je vpisala na AGRFT v Ljubljani (2007), kjer je pod mentorstvom profesorjev Branka Šturbeja in Kristijana Mucka študirala dramsko igro in umetniško besedo ter za vlogo Angelike v Molièrovem Georgeu Dandinu v 3. letniku prejela akademijsko nagrado zlatolaska. Študij je končala z vlogama v diplomskih uprizoritvah Lepotica in zver I. Svetine in Zavratne igre E. Ionesca (obe 2011).

Že zgodaj je nastopila na profesionalnih odrih; v Mestnem gledališču ljubljanskem (Dekameron, Don Juan se vrne iz vojne, Čarovnice iz Eastwicka, Sugar-nekateri so za vroče), Slovenskem stalnem gledališču v Trstu (Burundanga) in v Anton Podbevšek Teatru (Vzgoja stoika) in v ŠKUC gledališču (Pajacek in punčka).

Nastopila je tudi v več filmih in televizijskih nadaljevankah. V humoristični seriji Lepo je biti sosed je igrala vlogo Lidije, opozorila nase z vlogama v Sestrični K. Tokuhisa, ki je na FSF leta 2009 dobil nagrado vesna za najboljši študentski film, in v kratkometražnem Trst je naš! Ž. Virca, ki je bil nominiran za tujejezičnega študentskega oskarja. Nastopila je kot Meta v filmu 1991 – Neizstreljeni naboj (r. Jure Pervanje), Anita v celovečercu Vandima (r. Jasna Hribernik), odigrala glavno žensko vlogo v študijskem filmu Svitanje režiserke T. Ščavničar, se pojavila tudi v epizodni vlogi v seriji Čista desetka in kot učiteljica v seriji Duhec J. Pervanje. Na televizijske zaslone se je vrnila v vlogi primarijke Rebeke v seriji Usodno vino.

Trenutno je članica igralskega ansambla Gledališča Koper.

Video

Vloge v gledališču

Nagrade

  • 2011 Akademijska nagrada zlatolaska za najboljšo glavno žensko vlogo za vlogo Angelike v Georgeu Dandinu Molièra (AGRFT, Ljubljana)

Zunanje povezave