Gledališče Koper

Iz GesloPredstavitev gledališča

Slovensko poklicno gledališče, ustanovljeno leta 2001 v Kopru, spodbuja različne avtorske pristope in režiserske poetike. Na njegovem repertoarju najdemo sodobna in klasična besedila ter komedije, ki jih zaznamujejo lokalna, mediteranska in dialektalna obarvanost. Gledališče namenja pozornost tudi krstnim uprizoritvam slovenskih dramskih besedil, namenjenih najmlajšim gledalcem.


Večino svojih predstav odigra na gostovanjih po Sloveniji in v veliki meri sodeluje z ostalimi slovenskimi gledališči (SNG Nova Gorica, SSG Trst) v obliki koprodukcij predstav. V repertoarju gledališča prevladujejo komedije, ki jih zaznamujejo lokalna, mediteranska in dialektalna obarvanost.


Od ustanovitve leta 2001 ga vodi režiserka Katja Pegan kot direktorica in umetniški vodja. Igralski ansambel je sorazmerno majhen, zato v uprizoritvah pogosto nastopajo gostujoči igralci, v koprodukcijah pa prevladujejo igralci sodelujočih gledališč. Poleg gostovanj po Sloveniji in sodelovanj na nekaterih slovenskih gledaliških festivalih gostuje gledališče tudi v gledališčih nekdanjih jugoslovanskih republik, v Italiji in v Franciji.


Za svoje predstave je gledališče prejelo razne festivalske nagrade in priznanja – med njimi več nagrad na Dnevih komedije v Celju, Tednu slovenske drame v Kranju, festivalu komornega gledališča SKUP in Monodrame na Ptuju, na Borštnikovem srečanju in festivalu gledaliških predstav za otroke Zlata paličica.

Zgodovina

Gledališče Koper je bilo ustanovljeno leta 2001. Določeni zgodovinski viri sicer navajajo, da je bilo gledališko življenje v mestu razvito že v času Beneške republike (15. stol.), v 16. stoletju pa je bila zgrajena gledališka zgradba, v kateri domuje gledališče še danes. Zadnja obnova gledališča datira v leto 2009.

Prvotno gledališko življenje je bilo seveda v italijanskem jeziku, dokler leta 1878 ne začne z delovanjem v Kopru slovenska čitalnica, ki je izhodišče za delovanje gledališke družine. 1907 je bil ustanovljen Dramski skup Istra, katerega dejavnost je prenehala z začetkom prve svetovne vojne, in zaradi priključitve tega ozemlja k Italiji njegovo narodno prebudniško delo tudi ni več zaživelo.

Geopolitične spremembe so imele velik vpliv na nastajanje in delovanje gledališča po drugi svetovni vojni. 1951 sta bili v Kopru ustanovljeni dve polpoklicni gledališči (Slovensko ljudsko gledališče in Teatro del Popolo Capodistria), ki so ju že po treh letih zaprli. Iz istih razlogov se je preselilo v Koper tudi Gledališče za slovensko Primorje iz Postojne, se združilo s takratnim koprskim polpoklicnim ansamblom in leta 1954 je Koper dobil prvič poklicno gledališče – Gledališče slovenskega Primorja Koper. Novi zakon o standardih gledališč, ki je bil že usoden tudi za kranjsko gledališče, je leta 1958 omogočil ukinitev koprskega gledališča.

Nekaj desetletij so sledili neuspešni poskusi ponovne profesionalizacije koprskega gledališča. Šele leta 2000 je Mestna občina Koper sprejela odlok o ustanovitvi poklicnega Gledališča Koper, ki je začelo s svojo dejavnostjo leta 2001.

Direktorji

Nekdanji člani

Boris Cavazza, Iva Babić, Vojko Belšak, Nenad Tokalić, Lara Jankovič, Mojca Fatur, Gorazd Žilavec.

Sedanji člani ansambla

Tjaša Hrovat, Rok Matek, Igor Štamulak, Anja Drnovšek, Luka Cimprič.

Nagrajene uprizoritve

  • 2021 Nagrada Tantadruj za najboljšo predstavo v celoti (G. Vojnović Jugoslavija, moja dežela, r. Marko Misrača, Gledališče Koper, Gledališče Prijedor)
  • 2020 Nagrada tantadruj za (ne)vidni dosežek za niz spletnih bralnih uprizoritev Cankarjevih dram v projektu Gledališče za maturo (ekipa pod vodstvom režiserja Jake Ivanca in dramaturginje Ire Ratej
  • 2019 Drugo mesto po presoji občinstva na 20. festivalu komornega gledališča Zlati lev (F. Randazzo Za blagor vseh ljudi, r. Neni Delmestre, Gledališče Koper in SNG Nova Gorica)
  • 2019 Nagrada tantadruj za predstavo v celoti (M. Santanelli Kraljica mati, r. Damir Zlatar Frey, Gledališče Koper in Mestno gledališče Ptuj)
  • 2018 Nagrada za najboljšo predstavo na 5. festivalu Novi tvrđava teatar v Novem Sadu (P. Lucić Barufe, r. Vito Taufer, Gledališče Koper, SSG Trst, SNG Nova Gorica in Istrsko narodno gledališče Pulj)
  • 2010 Žlahtna komedija po presoji strokovne žirije na festivalu Dnevi komedije v Celju ( E. Petrolini Chichignola, r. Boris Cavazza)
  • 2008 Žlahtna predstava po izboru občinstva na festivalu Dnevi komedije v Celju I. Mlakar Duohtar pod mus, SNG Nova Gorica in Gledališče Koper
  • 2004 Nagrada občinstva za najboljšo predstavo na SKUP-u na Ptuju za predstavo C. McPherson Dublinska zgodba

Izobraževanje

Gledališče Koper pripravlja letne gledališke delavnice, namenjene širši javnosti. Delavnice so prilagojene starostnim skupinam, vodijo pa jih različni mentorji.

Zunanje povezave