Barbara Bulatović


Življenjepis

Lutkarica Barbara Bulatović se je rodila 14. julija 1964 v Ljubljani. Leta 1989 je diplomirala na francoski visoki lutkovni šoli ESNAM v Charleville-Mézièresu. Sprva se je usmerila predvsem na področje oblikovanja, scenografije, dramaturgije in semiologije. Podiplomski študij je nadaljevala na AMU v Pragi in v tem času režirala v Divadlu Minor. Od leta 1994 je samostojna lutkarica. Z delom je začela v lutkovni skupini LUFT, nato pa je ustvarila številne samostojne projekte kot igralka, animatorka, režiserka, izdelovalka lutk. Je soustanoviteljica Društva lutkovnih ustvarjalcev.

Sodelovala je z Gledališčem Ane Monro, z Rozinteatrom, s Senzorialnim gledališčem (Labirint), z gibalnim Fizičnim gledališčem (Kdo je tukaj nor?), z Društvom lutkovnih ustvarjalcev (Zgodbe od drugod, Kralj Alkohol, Jst sm ga pa vidla, Začaran kraj, Simplicius Simplicissimus ), z LG Jože Pengov (Tri kraljeve opice), z Lutkovno gledališče Maribor (O devetih mesecih) in z Mini teatrom (Črna kuhna).

Njen širok diapazon znanja ji omogoča tudi delo na pedagoškem področju, saj je voditeljica številnih delavnic. Udejstvuje se kot mentorica v Šugli (gledališče predmetov), pri JSKD (ročne lutke, češke marionete ), v zavodu Global (celoletni tečaj lutkarije za migrante v Sloveniji), pripravlja pa tudi delavnice odrskega glasu, primitivne manipulacije in reciklaže.

V Lutkovnem gledališču Ljubljana jo kot režiserko in oblikovalko prvič srečamo v skupni uprizoritvi LGL in Speakeasy Pictures Otrok in svet (nagrada mali princ za najboljšo predstavo festivala Lutke '98). V naslednjih letih je oblikovala predstave Mehurčki, Kekec (nagrada za oblikovanje lutk na festivalu v Kotorju) in Ikarjev let. V dvojni vlogi (režiserke in oblikovalke) se je spet predstavila v igrah Juri Muri v Afriki in Kralj Alkohol, kot dvakratna soavtorica (tudi kot soscenaristka) pa še v predstavah Zakaj in Labirint brez fint, Kreda, Naredi mi lutko, Dobri Zlobko.

Udeležuje se lutkovnih festivalov doma in po svetu, kjer je bila za svoje delo že nekajkrat nagrajena.

Režije

Vloge v gledališču

Nagrade

Zunanje povezave

Viri in literatura

  • LGL
  • Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008.