Branko Gombač

Življenjepis

Režiser Branko Gombač se je rodil 3. marca 1924 v Poljčanah. Med drugo svevtovno vojno je sodeloval v NOB, po vojni pa bil med soustanovitelji celjskega poklicnega gledališča. Študiral je režijo na AIU v Ljubljani in študij zaključil v letniku Mire Danilove leta 1959 z uprizoritvijo Bertolta Brechta Galileo Galilei. Leta 1962 je diplomiral.

Leta 1965 je odšel za dve sezoni v SSG Trst, nato pa je bil ravnatelj mariborske Drame deset let od 1967 do 1977. Že takoj na začetku mandata je prevzel tudi organizacijsko vodstvo Borštnikovega srečanja in je ostal predsednik IO BS do leta 1986.

Poleg režij v domačih gledališčih, kjer je najpogosteje uprizarjal Brechta, Shakespeara in Krležo, je režiral tudi na Poljskem, v Belorusiji in Nemški demokratični republiki. Umrl je v Mariboru 31. januarja 1997.

Za svoje umetniško delo je bil nagrajen leta 1972 z nagrado Borštnikovega srečanja za režijo Brechtove drame Življenje Galilea in leta 1982 nagrado Prešernovega sklada za režije v SSG Trst in Drami SNG Maribor.

Režije

Prevodi

Nagrade

  • 1995 Borštnikova jubilejna značka na Festivalu Borštnikovo srečanje
  • 1972 Borštnikova nagrada za najboljšo uprizoritev v celoti (B. Brecht Življenje Galilea Drama SNG Maribor - Nagrada ZDUS)
  • 1972 Borštnikova nagrada za režijo (B. Brecht Življenje Galilea, Drama SNG Maribor)

Zunanje povezave