Ciril Jagodic

Foto: Arhiv UNIMA

Življenjepis

(* 6. 7. 1919, † 24. 12. 2007) Dolgoletni lutkar Ciril Jagodic je bil ustanovni član in tehnični vodja, igralec ter animator Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL).

Ciril Jagodic je bil leta 1948 eden izmed ustanoviteljev Mestnega lutkovnega gledališča v Ljubljani, kjer je deloval vse do svoje upokojitve leta 1980. Vsestransko je prispeval k razvoju osrednjega lutkovnega gledališča, pomemben pa je tudi njegov prispevek na področju lutkovne tehnologije, ki pogojuje možnosti umetniškega izražanja. Že kmalu potem, ko se je Jagodic začel ukvarjati z lutkarstvom, se je lotil izboljševanja marionetnega vodila, ki ga je postopoma razvijal in izpopolnjeval do te mere, da ga danes upravičeno imenujemo izum Cirila Jagodica. Poleg tega pa je bil Jagodic vedno na voljo, ko je šlo za reševanje tehnoloških težav, kar je sčasoma lutkovno gledališče napolnilo z njegovimi inovacijami, brez katerih si danes tamkajšnji ustvarjalci ne znajo zamisliti dela na lutkovnem odru.

Prav za inovacije v lutkovni tehnologiji je leta 1995 prejel Klemenčičevo nagrado na ljubljanskem mednarodnem bienalnem festivalu Lutke. Sodeloval pa je tudi pri filmih, recimo, leta 1989 pri lutkovni Coprnici Zofki (po Svetlani Makarovič).

Vloge v gledališču

Animacija v filmu

  • 1989 Coprnica Zofka

Vloge v filmu

  • 2000 Samota v dvoje - Večer, kratki igrani film
  • 1993 Zrakoplov

Nagrade

Zunanje povezave

Viri in literatura

  • www.film-center.si