Klemenčičeva nagrada

Iz Geslo


Opis

Klemenčičeva nagrada je najvišje priznanje za življenjsko delo na področju lutkarstva in lutkovne umetnosti v Sloveniji. Namenjena je nagrajevanju ustvarjalcev, ki so prispevali pomemben delež k razvoju te gledališke forme na Slovenskem. Do leta 1998 jo je podeljevalo Društvo Klemenčičevi dnevi, od leta 2009 pa jo podeljuje UNIMA Slovenija.


Nagrada je poimenovana po slovenskem slikarju, kostumografu, scenografu, lutkarju in fotografu Milanu Klemenčiču (1875–1957).


Klemenčičevo nagrado lahko jo prejmejo:

  • Igralci, ki so ustvarili pomembne igralsko-animatorske vloge in z njimi prispevali k razvoju in ohranjanju specifične igralske umetnosti – umetnosti animacije.
  • Režiserji, ki so znaten delež svojih režij ustvarili v lutkovnih gledališčih in so s svojimi čisto lutkovnimi režijskimi zamislimi prispevali k razvoju in modernizaciji slovenske lutkovne umetnosti.
  • Likovniki za ustvarjalno delo, ki se izkazuje v oblikovanju lutk in scene in so s svojo izvirnostjo prispevali k popestritvi sodobnih lutkovnih izrazov v slovenskih lutkovnih gledališčih.
  • Tehnologi za izume, izboljšave in tehnično-tehnološke rešitve, ki so prispevale k boljši izrazljivosti pri animaciji lutke.
  • Glasbeniki, ki so s svojimi glasbenimi kompozicijami prispevali k skladnosti lutkovnih predstav in z ustreznim glasbenim zvokom nadomeščali zven besede.
  • Literarni ustvarjalci, ki so s svojimi igrami prispevali k razvoju izvirne slovenske lutkovne igre, kot posebne dramske zvrsti na Slovenskem.

Nagrajenci

Zunanje povezave

Viri in literatura