Flota

Iz Geslo

LOGO Flota, oblikovanje: Boris Balant

Predstavitev

Zavod za organizacijo in izvedbo kulturnih prireditev.

Flota, zavod, Murska Sobota je bil ustanovljen leta 2001, z namenom povezati vrhunsko ustvarjalnost in izobraževanje mladih talentov s področja sodobnega plesa. V tem času je v produkciji zavoda nastala vrsta odmevnih in priznanih plesnih produkcij. Produkcijsko vodstvo zavoda sestavljajo ustvarjalci in organizatorji, ki so svoje izkušnje pridobivali v kulturnih inštitucijah kot je Cankarjev dom Ljubljana in pri realizaciji vrste »neodvisnih« projektov.


Zavod Flota beleži tudi bogato mednarodno sodelovanje, saj so do sedaj njegove produkcije gostovale v naslednjih državah: Litvi, Rusiji, Poljski, Švedski, Franciji, Italiji, Hrvaški, Srbiji, Črni gori, Makedoniji, Egiptu, Nemčiji in Avstriji.


Zavod Flota je v letih svojega delovanja postal ena vidnejših in najaktivnejših produkcijskih hiš na področju uprizoritvenih umetnosti v Sloveniji, ki ob redni produkciji avtorskih projektov Matjaža Fariča vzgaja in spodbuja tudi ustvarjalnost mladih koreografov in plesalcev. V okviru programa Nova sila generacije mladih koreografov ustvarjajo svoje projekte. Zavod Flota za ustvarjanje zagotovi produkcijsko-organizacijsko podporo, po želji pa tudi umetniško mentorstvo.


Od leta 2004 se zavod še bolj aktivno vključuje na mednarodnem področju tudi s sodelovanjem in organizacijo mednarodnih festivalov - organizacija in produkcija predstav v okviru panevropske platforme SEAS – festival SEAS Box Live v Ljubljani leta 2004, vključno s produkcijo predstave M. Fariča Bari ter SEAS festival v Kopru leta 2005.


Od leta 2006 konec avgusta v Murski Soboti poteka pod umetniškim vodstvom Matjaža Fariča mednarodni festival Front@ sodobnega plesa. Festival iz leta v leto pridobiva na odmevnosti tako pri publiki kot tudi v strokovnih krogih. Leta 2008 festival nadgradijo z vzpostavitvijo mednarodne mreže plesnih ustvarjalcev in producentov Beyond Front@. Preko mreže se domet in aktivnosti festivala širijo na širše področje srednje Evrope, Mursko Soboto pa postavlja kot presečišče ustvarjanja v sodobnem plesu v srednji Evropi ter festival Front@ vzpostavlja kot referenčni dogodek.


Festivali

Projekti

Mednarodna mreža Beyond Front@

Skupaj z Mariborom in drugimi mesti v severovzhodnem področju Slovenije je bila Murska Sobota leta 2012 sestavni del Kulturne prestolnice Evrope. Pomemben cilj projekta Dance Explorations Beyond Front@ je bil, da postane vrhunska sodobna umetnost bolj opazna in da se poveča potreba po njej, hkrati pa tudi izboljša podlaga za nadaljnji razvoj kulturnih in umetniških dejavnosti.


Projekt Dance Explorations Beyond Front@ - Beyond Front@ plesno raziskovanje s spodbujanjem podpira produkcijo in predstavitev sodobnega plesa za umetnike in občinstvo na obmejnih področjih severnovzhodne Slovenije, jugovzhodne Avstrije, zahodne Madžarske in severnovzhodne Hrvaške. Šest glavnih sodelujočih organizatorjev, Flota (Murska Sobota, SLO), Dance Week Festival (Zagreb, HR), Pro Progressione (Budimpešta, HU), Dance Identity/D.ID (Pinkafeld, AT), OHO (Oberwart, AT) in Plesni Teater Ljubljana (Ljubljana, SLO), združuje strokovnost in izkušnje z lokalnimi in mednarodnimi umetniki in občinstvi, da bi ustvarili novi skupni podvig v sodobnem plesu. Organizatorji projekta Dance Explorations Beyond Front@ (Beyond Front@ plesno raziskovanje) so izkušeni umetniki, producenti in kulturni vodje s številnimi izkušnjami pri pomembnih projektih na področju sodobnih umetnosti in z dobrim poznavanjem medkulturnih okvirov.


Cilji projekta: predstaviti visokokakovostne profesionalne predstave sodobnega plesa; povečati dostop in mobilnost občinstva do kulture; vzpodbuditi dialog in zanimanje za pereče probleme sodobnega plesa; organsko razvijati nova sodelovanja med mladimi profesionalnimi plesalci in umetniki; pospeševati nove medkulturne koprodukcije.


V ključno namero Dance Explorations Beyond Front@ (Beyond Front@ plesno raziskovanje) pa spada tudi uresničitev relevantnih in ustvarjalnih odnosov med plesalci in drugimi umetniki, kulturnimi vodji, kritiki, teoretiki ter občinstvi in to predvsem z zagotavljanjem dostopa do visokokakovostne kulturne ponudbe državljanom na podeželju in mestnih področjih. Projekt je mišljen kot način razvijanja plesnih občinstev iz štirih sosednjih držav (Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Slovenije) ter njihovemu opogumljanju, da ne iščejo kulturnih dejavnosti samo v svojih domačih deželah, temveč tudi čez mejo. Projekt z oblikovanjem boljšega dostopa in mobilnosti občinstva ter širšim usmerjanjem v večjo medkulturno interakcijo stremi k razvijanju novih občinstev, pri tem pa predvsem apelira na mlajšo generacijo.


Sodobne prakse različnih uprizoritvenih umetnosti, likovnih umetnosti, oblikovanja in uporabnih umetnosti, književnosti, filma in videa, arhitekture in novih medijev se pogosto same povežejo z interdisciplinarno naravo sodobnega plesa. Mladi plesalci bodo prišli v stik z novimi sodelavci s teh področij in bodo tako izpostavljeni novim načinom mišljenja. Pospešile se bodo medpanožne povezave v kulturni dediščini, kulturnem turizmu, storitvenih dejavnostih, kreativnem gospodarstvu/ekonomskemu razvoju, mladinski kulturi in razvoju.


Dostopnost visokokakovostnim umetniškim dosežkov je med pomembnimi pokazatelji resnične stopnje demokracije. Ker je razdelitev na urbano in podeželsko občinstvo že dolgo tega podcenjevalo potrebe stika sodobnega plesa z občinstvom v bolj oddaljenih področjih, so visokokakovostni dosežki na področju sodobne umetnosti v tem delu Evrope povezani predvsem s predstavami v velikih urbanih centrih. Čeprav so potencialni obiskovalci, predvsem mladi, dobro obveščeno o kulturnih dogodkih v velikih centrih preko medijev, je dejanska možnost dostopnosti takim dogodkom pogosto majhna.


V projektu se ustvarja tudi mehanizem, ki vzpodbuja nova sodelovanja med ustvarjalci in producenti. DCL (izgovarja se »diesel«, kar je kratica za Dance Communication Lab – Laboratorij za plesno komunikacijo) se usmerja tako v proces kot v produkcijo in vzpostavlja niz dogodkov, ki raziskujejo gib in improvizacijo. Ustvarjalci teh dogodkov so plesalci, koreografi, scenografi, kostumografi ter glasbeniki iz osrednjih držav projekta - Avstrije, Slovenije, Hrvaške in Madžarske - pa tudi Anglije, Finske, Švice in Poljske.

Projekt podpirajo: EU – program Kultura 2007-2013, European Cultural Foundation, Ministrstvo za kulturo RS

VIR: Gledališki list 3. Mednarodnega festivala Fronta sodobnega plesa, avgust 2008, Zavod Flota

Produkcije in koprodukcije

 • 2009 KAPITAL, Tina Dobaj Eder in Gregor Kamnikar
 • 2009 Srh, Matjaž Farič in Milko Lazar
 • 2008 Tiho telo, kor. Snježana Premuš
 • 2008 3NITI, kor. Milan Tomášik
 • 2007 KORE WA TADA NO SEN DESU, kor. Martina Dobaj Eder
 • 2006 Veliko življenje je nekaj drugega, kor. Ana Štefanec in Anais Romeo
 • 2006 Sama, kor. Matjaž Farič
 • 2006 ZAKAJBIMEKDOUSTAVIL, kor. Matjaž Farič
 • 2006 NEMOTELONEMEPESMI, kor. Matjaž Farič
 • 2005 Ring, kor. Tina Dobaj Eder
 • 2005 Raymond Cousse Otročarije, r. Dejan Pevčević
 • 2004 Dilema, kor. Matevž Česen
 • 2004 Bari, kor. Matjaž Farič
 • 2003 Krog v telesu – kvadrat v glavi, kor. Matjaž Farič
 • 2002 Govori mi svoje telo, kor. Matjaž Farič
 • 2002 3.oLo, kor. Matjaž Farič
 • 2001 Pohujšanje, kor. Matjaž Farič
 • 2000 10 stopinj pod 0, kor. Matjaž Farič
 • 1999 Terminal, kor. Matjaž Farič

Kontakti

 • FLOTA, Zavod za organizacijo in izvedbo kulturnih prireditev, Murska Sobota, Kopališka ulica 2, 9000 Murska Sobota
 • Zavod FLOTA, Puhova 14, 1000 Ljubljana (pisarna)
 • tel.: 01 5302 255 begin_of_the_skype_highlighting              01 5302 255      end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting              01 5302 255      end_of_the_skype_highlighting, faks: 01 5302 254
 • e-mail: flota@flota.si

Zunanje povezave