Fran Lipah

Iz Geslo

Foto: Veličan Bešter, via Wikimedia Commons

Življenjepis

Igralec, režiser in dramatik Fran Lipah se je rodil 23. maja 1892 v Dobrunju pri Ljubljani. Med leti 1912 in 1914, do začetka prve svetovne vojne, je študiral pravo na Dunaju, kjer je sodeloval pri ustanovitvi Preporoda. Med vojno je bil vojak Avstro Ogrske vojske, nato pa takoj med borci za severno mejo. Po vojni vihri je nadaljeval s študijem na Dunaju na Akademiji za glasbo in gledališko umetnost, se šolal pri E. Arndtu ter se navdušil za rusko gledališko šolo.

Leta 1921 je postal član ljubljanske Drame in ji ostal zvest vse do leta 1952. V njegovem izjemno številčnem opusu je potrebno opozoriti na vrhunske kreacije razumnikov iz ruske dramatike in Cankarjevih ter Shakespearovih likov. Prav tako je bil odličen oblikovalec ljudske komike. Pokazal se je kot Cankarjev betajnovski župnik, šentflorjanski cerkovnik, Gogoljev Dobčinski, lakaj Firs v Čehovem Češnjevem vrtu, Rostandov sladokusec Ragueneau, Linhartov Zmešnjava (Ta veseli dan ali Matiček se ženi), Mesec v Peterčkovih poslednjih sanjah, dvorni svetnik Balonček v Ubogi Ančki, Mrmolja (Za narodov blagor). Tujih dram ni samo režiral, ampak je v njih tudi nastopal: Polonij v Shakespearjevem Hamletu, Gonzalo v Viharju, Čas v Zimski pravljici, Shylock, pater Lorenzo v Romeu in Juliji, zdravnik v Büchnerjevem Vojčku, Raguenau v Cyranoju, Modest Petrovič v Andrejevem Profesorju Storicinu, Brissot v Življenje je lepo (Achard), Trotter v Koncu poti (Sheriff), Blenkinsop v Shawovem Zdravniku na razpotju, državni tožilec v Karamazovih, preiskovalni sodnik v Zločinu in kazni.

Režiral je predvsem domača dela. Bil je učitelj v dramatični šoli Združenja gledaliških igralcev. Nekaj iger, ki jih je napisal, je objavil v Ljubljanskem Zvonu in Slovenskem narodu, v knjižni izdaji pa je izšla veseloigra Glavni dobitek. Bil je urednik petih letnikov gledališkega lista, leta 1938 pa je izdal Gledališke zgodbe. Njegovi gledališki zapisi so posmrtno izšli v knjigi Gledališka zmes.

Umrl je 30. aprila 1952 v Ljubljani.

Vloge v gledališču

Režije

Dramska besedila

Dramska besedila v tujih jezikih

Nagrade

Prevodi

Viri in literatura

  • Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008.
  • Wikipedija

Zunanje povezave