Geslo:Na današnji dan/1900

Iz Geslo


V Žrnovnici na Hrvaškem se je rodil igralec Ivan Jerman. Prejemnik Borštnikovega prstana. Umirjen in neteatralen. Izvrsten govorec. Bister interpret intelektualnih vlog.

V Črnomlju se je rodil pesnik, pisatelj, dramatik in prevajalec Miran Jarc, ki je oznanjal, da vojna ni zunaj, ampak v človeku, da se največje drame naših življenj dogajajo znotraj nas in da se svet sesuva zaradi lastnih neuresničenih hrepenenj. V sezoni 2012 / 2013 inspiracija predstave Ni obale ni (rež. J. Koceli, Gledališče Glej).

V Trstu se je rodila Elvira Kralj. Prva igralka, ki je prejela Borštnikov prstan. Blaga, topla, samotarska, skromna, nebojevita (predvsem, ko je šlo za honorarje pri filmu), igralsko predana, igralka 'foha' sentimentalke. „...od skromne mladenke je dozorela v skromno ženico, ki so jo imeli radi stari in mladi, ker jim je bila 'dobra babica', ki je otrokom širom Slovenije s televizijskega zaslona ljubeznivo brala pravljice. Bolj kot je bila tiha in na zunaj neopazna, bolj smo jo vsi globoko spoštovali,“ pa je o njej v Soigralkah zapisal njen mlajši kolega Polde Bibič.