Jaša Koceli

Foto: Arhiv Lutkovno gledališče Ljubljana/BiTeater

Življenjepis

Rojen 1984 v Celju. Po končani I. gimnaziji v Celju je študiral sociologijo na Fakulteti za družbene vede in gledališko režijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo na Univerzi v Ljubljani. Pred vpisom na AGRFT je napisal in zrežiral tri dramska besedila, med katerimi je predstava Odtenki v letu 2006 dobila nagradi na dveh državnih festivalih. Istega leta je opravil sprejemne izpite za gledališko režijo. Praktični del študija je zaključil leta 2011 z diplomsko predstavo Lepotica in zver Iva Svetine pod mentorstvom Janeza Pipana.


Na profesionalnem odru je debitiral z avtorsko predstavo po delih pesnika Mirana Jarca Ni obale ni v Gledališču Glej februarja 2013. V decembru 2013 je bila premiera njegovega avtorskega projekta o prvih dadaistih Cafe dada v Mestnem gledališču ljubljanskem, v letu 2014 je kot Glejev rezident s številnimi sodelavci ustvarjal mednarodni projekt Nemo mesto, gledališko trilogijo o evropski mladini in urbani kulturi.


Kot asistent režiserja je sodeloval z režiserji Janezom Pipanom, Dušanom Jovanovićem in Ivico Buljanom. Deluje na neodvisni in institucionalni sceni. Bil je rezident Gledališča Glej. Deluje tudi v tujini. Postavil je 5fantkov Simone Semenič v madžarskem gledališču Weöres Sándor v Sombotelu. Spomladi 2020 je postavil adaptacijo antične Elektre v Narodnem dramskem gledališču Kaunas v Litvi. Kot oblikovalec luči je soustvarjal baletne predstave Simfonija otožnih pesmi (2017) in Meso srca (2015) v SNG Opera in balet Ljubljana in Lovci na sanje (2018) v Narodnem pozorištu v Beogradu.

Režije

Režije bralnih uprizoritev

Asistence režije

Nagrade

2006 Vizionar za najboljšo predstavo na festivalu slovenskih mladinskih gledališč (Jaša Koceli: Odtenki, neodvisni avtorski projekt)

Celotna besedila

Dramska besedila

  • Kateri bog je tu doma
  • Preblizu
  • Buda

Viri in literatura

  • Lutkovno gledališče Ljubljana/BiTeater
  • Gledališče Glej
  • Neodvisni

Zunanje povezave