Geslo:Na današnji dan/1914


V Zagorju ob Savi se je rodil dramaturg, prevajalec in publicist Janez Negro.

V Ljubljani se je rodil pisatelj, pesnik, dramatik in esejist Vitomil Zupan.

V Dolu pri Ljubljani se je rodil pisatelj in prevajalec Janko Moder. Iz več kot dvajset evropskih jezikov je prevajal največje klasike, tudi dramatike (Shakespeare, Moliere, Goldoni, Ibsen, Shaw, Brecht, Lorca...) in prevedel okoli 400 proznih del, 200 dram in 100 strokovnih knjig. Bil je tudi dramaturg ljubljanske Drame. Pa lektor. Pa pedagog na AGRFT. Pa urednik Cankarjeve založbe. Pa soustanovitelj Društva slovenskih književnih prevajalcev.

V Ljubljani se je rodila Marija Vogelnik. Plečnikova diplomantka arhitekture. Aktivna plesalka pri Meti Vidmar. Sooblikovalka sodobne plesne pedagogike. Diplomantka slikarstva na beograjski akademiji. Ilustratorka.

V Ljubljani se je rodil igralec, režiser in profesor Stane Sever. Vidnejši član ljubljanske Drame, iz katere se je po skoraj tridesetih letih uspešnega dela protestno umaknil zaradi nepravičnih in pravi umetnosti nenaklonjenih razmer.

V Ljubljani se je rodil igralec, režiser, pisatelj, satirik, pesnik in šansonjer Frane Milčinski – Ježek. Ustvarjanje imajo najbrž v krvi: njegov oče je avtor Butalcev, žena prav tako pisateljica, sin režiser, vnukinja dramaturginja, pravnuk improvizator. Sicer v svoji pesmi pravi, da Darwin nima prav, ampak neke vezi pa le ostanejo.

V Mariboru se je rodil gledališki režiser Fran Žižek. Avantgardist, ki se je skupaj z Jožetom Babičem zaprl v ložo Drame Maribor in med predstavo kričal proti meščanskim gledališčem in zaprašenosti, neživljenjskosti in ničvredni kičavosti takratne umetniške usmeritve. Zaradi tega je štiri dni preživel v zaporu, nekaj let kasneje pa postal hišni režiser. Po vojni se je usmeril tudi v nove medije, radio in televizijo, ter predaval televizijsko režijo na AGRFT.

V Ljubljani je umrl eden prvih poklicnih igralcev v Sloveniji Anton Verovšek.