Geslo:Na današnji dan/1920

Iz Geslo


Na današnji dan se je v Ljubljani s predstavo Čarobne gosli začela prva sezona (pol)poklicnega gledališča Slovensko marionetno gledališče, katerega ustanovitelj in idejni vodja je bil slikar Milan Klemenčič.

V Koprivi pri Sežani se je rodila igralka Berta Ukmar. Med drugo svetovno vojno je bila deportirana v Auschwitz.

V Mariboru se je rodil igralec Drame SNG Maribor, urednik gledaliških listov, pesnik, pisatelj in publicist Dušan Mevlja.

V Ilirski Bistrici se je rodila plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Živa Kraigher. Pobudnica, soustanoviteljica in umetniški vodja Studia za svobodni ples Ljubljana.

V Mariboru se je rodil igralec in pisatelj Franjo Kumer.

V Trstu so italijanski fašisti požgali Slovenski narodni dom. S tem barbarskim dejanjem je bilo slovensko gledališko snovanje iz Trsta pregnano za četrt stoletja.

V Ljubljani se je rodil literarni zgodovinar, gledališki kritik in dramaturg Dušan Moravec. Avtor monografij o Jožetu Tiranu, Ferdu Delaku, Ignaciju Borštniku, Lojzetu Kraigherju, Hinku Nučiču, v delu Sto slovenskih dramskih umetnikov pa tudi mnogih drugih.

V Velikih Laščah se je rodil pesnik, pisatelj, dramatik, esejist in prevajalec Jože Javoršek. Udbovski ovaduh. In prvi kritik, ki mu je igralec prisolil zaušnico zaradi neodgovornega in žaljivega izražanja v kritiki.

V Mariboru se je rodil igralec Jožko Lukeš.

V Kranju se je rodil arhitekt in scenograf Uroš Vagaja. Industrijskega in grafični oblikovalec – primer Cocta.