Geslo:Na današnji dan/4. oktober

Iz Geslo1911
Svojo otvoritev je doživela današnja stavba ljubljanske Drame z Wagnerjevim Kaisermarschem, slavnostnim govorom in uprizoritvijo predstave Habsburg, ki jo je napisal baron Alfred Berger.


1920
V Ljubljani se je rodil literarni zgodovinar, gledališki kritik in dramaturg Dušan Moravec. Avtor monografij o Jožetu Tiranu, Ferdu Delaku, Ignaciju Borštniku, Lojzetu Kraigherju, Hinku Nučiču, v delu Sto slovenskih dramskih umetnikov pa tudi mnogih drugih.


1956
V Ljubljani se je rodila Maja Cerar. Gledališka lektorica v MGL. Prejemnica posebne Borštnikove nagrade za oblikovanje govora v predstavi Nevihta.


1962
V Ljubljani se je rodila kostumografka Barbara Stupica.


1971
V Ljubljani je umrl igralec Lojze Drenovec. Član Slovenskega deželnega gledališča.


1976
V Beogradu se je rodila igralka Iva Babić. Članica ljubljanske Drame.


1982
Na Golniku je umrl igralec Boris Brunčko.


1998
V Ljubljani je umrla igralka in pedagoginja Vida Juvan. Leta 1996 odlikovana s srebrnim častnim znakom svobode RS za dolgoletno gledališko delo.


2003
V ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Krst pri Savici (rež. M. Hočevar), ki je na Tednu slovenske drame prejela Šeligovo nagrado za uprizoritev v celoti.


2007
V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma je bila v koprodukciji s ptujskim gledališčem premierno uprizorjena predstava Raztrganci / učenci in učitelji, ki je na Borštnikovem srečanju v Mariboru prejela nagrado za idejni in receptivni premik.