Geslo:Na današnji dan/1928


V Ljubljani se je rodil Bojan Čebulj, glavni organizator, vodja, režiser in igralec Gledališča Tone Čufar Jesenice.

V Ljubljani se je rodil filmski in gledališki scenograf Niko Matul. Absolutna avtoriteta na področju filmske scenografije na Viba filmu ter zanesljiv in vsestranski vodja gledališkega ateljeja v ljubljanski Drami. Študiozen umetnik in ustvarjalen arhitekt. Sijajen risar (rojen isti dan, istega leta kot slikar Jože Tisnikar). Njegovo delo, scenografije, pretvorjene v številke: 31 slovenskih celovečernih filmov, 22 koprodukcijskih in tujih celovečercev (posnetih v Jugoslaviji in tujini), 12 kratkih filmov, 28 televizijskih filmov, dram, serij ali drugih tv-oddaj, 206 gledaliških scenografij.

Na Jesenicah se je v več kot tristo let stari hiši rodil igralec Miha Baloh. Od leta 1961 je ustvarjal kot svobodni umetnik. Umetnika Petra je zaigral tudi v kultnem slovenskem filmu Ples v dežju. Kot filmski igralec je sodeloval tudi v tujih filmskih produkcijah, v nemških filmih o Winnetouju in francosko-zahodnonemško-avstrijski nadaljevanki Omer paša.

V Idriji se je rodil igralec Silvij Kobal. Eden glavnih ustvarjalcev tržaškega gledališča, ki je v predstavi Kar hočete igral s svojim sinom Borisom.

Na Bledu se je rodila slikarka, ilustratorka, scenografka in kostumografka Melita Vovk. Častna meščanka mesta Bled.

Rodil se je eden najbolj priljubljenih slovenskih mladinskih pisateljev Leopold Suhodolčan, čigar zgodbe so privlačno gradivo tudi za gledališke odre.

Na Ptuju se je rodil pisatelj, dramatik in novinar Miha Remec. Večkrat podpisan tudi z ženskim psevdominom Irena Remrom. Najplodovitejši pisatelj znanstvene fantastike.

V Ljubljani se je rodil vsestranski gledališki ustvarjalec, predvsem pa režiser Mile Korun. In cinik, ki je premikal gore – zakoreninjenih idej o gledališču.

V Baslu v Švici se je rodil pisatelj in dramaturg Lojze Kovačič. Prišlek. Iz naslova svoje trilogije Prišleki.