Boris Kobal

Iz Geslo


Življenjepis

Boris Kobal, režiser, igralec in dramatik je rojen 16. novembra 1955 v Trstu. Tam je končal osnovno šolo, srednjo šolo Cirila in Metoda in 1974 leta maturiral na učiteljišču Antona Martina Slomška. Že v mladosti je gledališče vplivalo nanj, saj je bil tudi njegov oče igralec.

Po končanem učiteljišču je odšel na AGRFT v Ljubljani in vpisal študij gledališke in radijske režije, študij je zaključil z režijo Ruzantejeve Moschete, diplomiral pa je leta 1996.

Po končanem študiju je bil približno 17 let svobodni umetnik v različnih gledališčih kot režiser, igralec in pisec, predvsem kabaretov. Najprej je začel z delom v SSG Trst, kasneje pa je režiral v vseh slovenskih gledališčih, razen v Mariboru. Najpogosteje se je srečeval z ansamblom MGL, kjer je bil nato tudi direktor in umetniški vodja od 1997 do 2007.

Značilno za Kobala je, da se v svojih režijah nikakor ne želi izogniti aktualizaciji, in to predvsem politični. Kadar se odloči za klasične tekste jih zanesljivo aktualizira in jim doda kanec, zanj tako značilnega, satiričnega tona. V ta sklop režij sodijo avtorji kot so Goldoni, Linhart, Cankar, Ruzzante, De Fillipo… Sodobnejšim avtorjem pa ob tej že znani noti dodaja še kanček teatralnosti ( Jančar, Partljič, Lorca, Verč…).

Kobal se nikoli ni zadovoljil samo z režijami, ampak ga pogosto srečamo tudi kot igralca, bodisi v monodramah ali satiričnih kabaretih. Pogosto sta njegov nastop ali avtorstvo njegovih kabaretnih predstav povezana s Segejem Verčem. Nagrajen je bil za tekst Afrika ali Na svoji zemlji.

Kot režiser in igralec se je predstavil televizijskemu občinstvu v satirični oddaji TV Poper. Na televiziji je bil tudi voditelj glasbenega tekmovanja Ema leta 2006.

Leta 2017 je prevzel vodenje Šentjakobskega gledališča Ljubljana.

V vseh oblikah svojega izražanja, kot režiser, igralec ali dramatik se nam vedno znova kaže kot prefinjen satirik, komik, in kritik življenja okoli sebe in nas.

Video

  • MGL, Molière Skopuh, režiser Boris Kobal, premiera 15. april 2010
  • MGL, Marius von Mayenburg: Grdoba, režiser Boris Kobal, premieri 10. In 11. februarja 2009;

Dramska besedila

Režije

  • 2014 Friedrich Dürrenmatt Fiziki, MGL

Vloge v gledališču

Vloge v filmu

  • 2007 Natakar; Instalacija ljubezni, r. Maja Weiss, Bela film Ljubljana in TV Slovenija, Iluzija, Ljubljana, Taris Filmproduktion - Solingen
  • 1986 Italijan; Kormoran, r. Anton Tomašič, Viba film Ljubljana

Nagrade

  • 2013 Žlahtni režiser 2013, nagrada festivala 22. Dnevi komedije za režijo komedije Kena Ludwiga Sleparja v krilu, SLG Celje
  • 2006 Dnevnikova nagrada za režijo (Primo Levi: Je to človek?)
  • 1997 Zlato komedijsko pero za tekst Afrika ali Na svoji zemlji na festivalu Dnevi komedije v Celju

Zunanje povezave