Boris Kobal

Iz Geslo


Življenjepis

Boris Kobal, režiser, igralec in dramatik je rojen 16. novembra 1955 v Trstu. Tam je končal osnovno šolo, srednjo šolo Cirila in Metoda in 1974 leta maturiral na učiteljišču Antona Martina Slomška. Že v mladosti je gledališče vplivalo nanj, saj je bil tudi njegov oče igralec.

Po končanem učiteljišču je odšel na AGRFT v Ljubljani in vpisal študij gledališke in radijske režije, študij je zaključil z režijo Ruzantejeve Moschete, diplomiral pa je leta 1996.

Po končanem študiju je bil približno 17 let svobodni umetnik v različnih gledališčih kot režiser, igralec in pisec, predvsem kabaretov. Najprej je začel z delom v SSG Trst, kasneje pa je režiral v vseh slovenskih gledališčih, razen v Mariboru. Najpogosteje se je srečeval z ansamblom MGL, kjer je bil nato tudi direktor in umetniški vodja od 1997 do 2007.

Značilno za Kobala je, da se v svojih režijah nikakor ne želi izogniti aktualizaciji, in to predvsem politični. Kadar se odloči za klasične tekste jih zanesljivo aktualizira in jim doda kanec, zanj tako značilnega, satiričnega tona. V ta sklop režij sodijo avtorji kot so Goldoni, Linhart, Cankar, Ruzzante, De Fillipo… Sodobnejšim avtorjem pa ob tej že znani noti dodaja še kanček teatralnosti ( Jančar, Partljič, Lorca, Verč…).

Kobal se nikoli ni zadovoljil samo z režijami, ampak ga pogosto srečamo tudi kot igralca, bodisi v monodramah ali satiričnih kabaretih. Pogosto sta njegov nastop ali avtorstvo njegovih kabaretnih predstav povezana s Segejem Verčem. Nagrajen je bil za tekst Afrika ali Na svoji zemlji.

Kot režiser in igralec se je predstavil televizijskemu občinstvu v satirični oddaji TV Poper. Na televiziji je bil tudi voditelj glasbenega tekmovanja Ema leta 2006.

Od leta 2017 do začetka leta 2019 je opravljal delo direktorja in umetniškega vodje Šentjakobskega gledališča Ljubljana.

V vseh oblikah svojega izražanja, kot režiser, igralec ali dramatik se nam vedno znova kaže kot prefinjen satirik, komik, in kritik življenja okoli sebe in nas.

Video

  • MGL, Molière Skopuh, režiser Boris Kobal, premiera 15. april 2010
  • MGL, Marius von Mayenburg: Grdoba, režiser Boris Kobal, premieri 10. In 11. februarja 2009;

Dramska besedila

Režije

  • 2014 Friedrich Dürrenmatt Fiziki, MGL

Vloge v gledališču

Vloge v filmu

  • 2007 Natakar; Instalacija ljubezni, r. Maja Weiss, Bela film Ljubljana in TV Slovenija, Iluzija, Ljubljana, Taris Filmproduktion - Solingen
  • 1986 Italijan; Kormoran, r. Anton Tomašič, Viba film Ljubljana

Nagrade

  • 2013 Žlahtni režiser 2013, nagrada festivala 22. Dnevi komedije za režijo komedije Kena Ludwiga Sleparja v krilu, SLG Celje
  • 2006 Dnevnikova nagrada za režijo (Primo Levi: Je to človek?)
  • 1997 Zlato komedijsko pero za tekst Afrika ali Na svoji zemlji na festivalu Dnevi komedije v Celju

Zunanje povezave