Geslo:Na današnji dan/1929


V Ljubljani se je rodila Helena Erjavec. Igralka, ki je v svoji garderobi ljubljanske Drame kuhala soigralcem turško kavo. Atraktivna, visoka in modrooka svetlolaska, ki je v Korunovi Oresteji igrala boginjo Ateno.

V Rušah se je rodila igralka Angela Janko Jenčič. Prejemnica Borštnikovega prstana, ki je vsa leta ustvarjanja ostala zvesta Drami Maribor.

V Ljubljani se je rodil režiser, dramatik, plodovit in vsestranski pisec, soustanovitelj gledališke skupine Oder 57 ter ravnatelj ljubljanske drame Žarko Petan.

V Ljubljani se je rodil igralec Jurij Souček.

Na današnji dan se je v Labinu na Hrvaškem rodil igralec in režiser Anton Marti.

Na Golniku se je rodil operni režiser in koreograf Henrik Neubauer. Redni profesor na Akademiji za glasbo. Zdravnik. Publicist. Zgodovinar opere in baleta. Solist ljubljanskega Baleta. Ravnatelj in koreograf ljubljanskega Baleta. Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana. Umetniški vodja Opere in Baleta v Mariboru.

V Ljubljani je umrl organizator in publicist Rudolf Bitner.

V Cerknici se je rodil prejemnik Borštnikovega prstana Boris Kralj.

V Ljubljani se je rodil lutkar in režiser lutkovnih filmov Dušan Hrovatin.

V Ljubljani se je rodil pisatelj in dramatik Dominik Smole. Slovenski Sofokles z Antigono. Dramaturg, ki je bil v ljubljanski Drami zaposlen najkrajši možni čas – tri mesece.

V Ljubljani se je rodila igralka in plesalka Majolka Šuklje.

V Slavonski Požegi se je rodil slikar, scenograf in kostumograf Zlatko Bourek.

V Ljubljani se je rodil dramatik, esejist in dramaturg Primož Kozak. Njegove drame Dialogi, Afera in Kongres, izdane kot trilogija, predstavljajo enega od vrhuncev povojnega gledališkega pisanja.

V Ljubljani se je rodil France Jamnik. Najprej slovenist, potem režiser.Profesor in dekan na AGRFT.

V Ljubljani se je rodil igralec Janez Klasinc. Svojo ženo operno pevko Odino Otto je spoznal na predstavi Triviata, v kateri je pela. Na dan predstave pa je imela gripo z visoko vročino in v tretjem dejanju se je zgrudila na odru, Janez, ki je bil med gledalci, pa je takoj pritekel na pomoč. In od tistega trenutka ni šel več proč.

V Zgornji Javoršici pri Moravčah se je rodil Dane Zajc. (naj)Pesnik. (naj)Dramatik. (naj)Esejist. Njegova pesem o zajcu: »V vročini opoldanski,/ko vse živali spe,/se tam na zajčjem koncu/samotni zvoki oglase./To so skrivnostni zvoki,/kot da bi vrtal kdo,/kot da bi dolbel z dletom/pa žagal z žagico./Pa stekli smo pogledat,/kdo dela, kaj gradi,/pa našli zajca, ki korenje/rezlja in žaga kar z zobmi.«

V Breznu pri Podvelka se je rodil učitelj in lutkar Janez Kadiš. Utemeljitelj mariborskega lutkovnega gledališča.

V Mariboru je leta 1929 umrla zborovska pevka, operna šepetalka in občasna igralka Berta Bukšek, rojena Bergant.

V Ljubljani se je rodil igralec Marjan Bačko. Ob podelitvi Borštnikove nagrade za igro so v obrazložitvi meddrugim zapisali: »Bačko je s skopimi, impresivnimi gledališkimi izraznimi sredstvi ustvaril enovito izklesan odrski lik, ki ga je na poti njegove igralske rasti šteti med najvidnejše dosežke.«