Geslo:Na današnji dan/1931

Iz Geslo


V Šmavru blizu Trebnjega se je rodila slovenska igralka Iva Zupančič. Prejemnica Borštnikovega prstana. Subtilna Sofija Aleksandrovna v Stričku Vanji (A. P. Čehov), od notranje tragike obsijana Irina Arkadina v Utvi (A. P. Čehov), značajsko zahtevna Ismena v Antigoni (D. Smole), neulovljiva Reka v Otrocih reke (D. Zajc), bleščeča, igriva, ledeno posmehljiva, vznemirljivo drzna, strastna in cinična markiza Marteuil v Kvartetu (H. Müller) in tako naprej za približno 130 gledaliških vlog.

V Zemunu v Srbiji se je rodil baletni plesalec Iko Otrin. Svojo ustvarjalno moč je usmerjal v pedagoško in koreografsko delo, vodil je baletni ansambel v Mariboru in prav tam začel tudi s srednješolskim baletnim izobraževanjem na Nižji in Srednji baletni šoli. »Ljudje plešemo o sebi … Ne plešemo o stvareh okoli sebe,« je rad povedal.

V Škocjanu se je rodil igralec Dare Ulaga.

V Beogradu se je rodil igralec Andrej Kurent. Profesor tehnike govora na AGRFT.

V Celju se je rodil igralec Volodja Peer. »Peerova nadarjenost za oblikovanje žanrsko različnih vlog se je kot kombinacija komike, groteske in karakterološke reliefnosti marsikdaj gibala na robovih zunanje izzivalnosti, a igralec je v njej znal ohranjati ravnotežje in se tudi zato zapisal med zelo priljubljene slovenske igralce,« pa zapišejo ob njegovo podobo v delu Sto slovenskih dramskih umetnikov.

V Sežani se je rodil igralec Drago Gorup. Z umetniškim imenom Carlo Gori.