Geslo:Na današnji dan/1932

Iz Geslo


V Novem mestu se je rodil igralec in ravnatelj celjskega gledališča Slavko Belak.

V Spodnjem Brniku se je rodila lutkovna igralka Breda Hrovatin – Vintar.

V Dovljah se je rodil Rudi Kosmač. Igralec, ki je »s svojimi kultiviranimi in poglobljenimi odrskimi liki, modernimi interpretacijami in zgledno človeško plemenitostjo četrt stoletja suvereno obvladal in označeval slovensko gledališko omiko,« zapišejo v delu Sto slovenskih dramskih umetnikov.

V Gorišnici pri Ptuju se je rodil igralec Zlatko Šugman. Prejemnik Borštnikovega prstana. V sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja najbrž eden najbolj priljubljenih igralcev, rojen komik, ki je poleg gledališča briljiral tudi v filmu in na televiziji.

V Ljubljani je umrl pesnik, pisatelj, dramatik in prevajalec Anton Funtek.

V Gabrovki pri Litiji se je rodil igralec Anton Petje.

Na Bledu se je rodil pisatelj in dramatik Peter Božič. Na mariborski gimnaziji sošolec Poldeta Bibiča in Jožeta Pučnika. V Študentski založbi pa so o njem zapisali: »Božič velja za enega zadnjih ustvarjajočih predstavnikov morda najpomembnejše literarne generacije na Slovenskem po drugi svetovni vojni, rojene okrog leta 1930. Ta generacija je skozi revije Beseda, Revija 57 in Perspektive, predvsem pa z lastnimi teksti z naglim rezom približala domačo ustvarjalnost sočasni evropski praksi, prežeti z modernizmom in eksistencializmom. Božičev delež v tej zgodbi je izjemen. Njegove drame so odpirale teatrska obzorja, njegova proza je zarezala v slovensko psihopatologijo kot skalpel."