Geslo:Na današnji dan/1958

Iz Geslo


Umrla je Avgusta Danilova. Igralka.

V Ljubljani se je rodila Mojca Kranjc. Dramaturginja. Urednica. Prevajalka. V obrazložitvi Grün-Filipičeve nagrade so zapisali: »Njeno delo odlikujejo ostra inteligentnost, vrhunska izobraženost, ki jo ob vsaki uprizoritvi poglablja s študijem novih vsebin, široka razgledanost tako po dogajanju v sodobnem evropskem gledališču in dramatiki kot po drugih področjih kulture, izjemen občutek za jezik in njegove izrazne možnosti v gledališču, pretanjen posluh za sodelavce režiserje in še posebej igralce, sposobnost za sodelovanje v spremenljivih gledaliških ekipah in vselej angažirana zavzetost za skupinsko delo ter naravnost erotična zavezanost uprizoritvenemu ustvarjanju.«

V Ljubljani se je rodil pesnik, pripovednik in dramatik Franjo Frančič.

V Rijeki na Hrvaškem se je rodila igralka Damjana Černe. Članica Mladinca. Sodelavka Dragana Živadinova in soustvarjalka kultnih predstav Krst pod Triglavom in Gravitacija Nič Noordung, ki je prva gledališka predstava na svetu v breztežnostnem stanju.

V Slovenskem mladinskem gledališču je bila premierno uprizorjena prva predstava s poklicnim ansamblom Pikica in Tonček (rež. B. Vodopivec, B. Baranović)

V Prelogu (Hrvaška) se je rodila igralka in pisateljica Dragica Draga Potočnjak. Še bolj Dramatičarka. Prejemnica Grumove nagrade za dramsko besedilo Za naše mlade dame. Tista, ki v predstavi Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! joče tako zares, da gledalcu, večnemu voayerju, postane neprijetno.

V Ljubljani je umrl slikar in scenograf Ivan Čargo.

V Celju se je rodil gledališki in filmski režiser, dramatik, pesnik in pisatelj Vinko Möderndorfer. Vsestranski ustvarjalec, kateremu glavna ambicija je povedati zgodbo.

V Ljubljani se je rodila kostumografka Janja Korun.

V Ljubljani je umrla igralka češkega rodu Nana Wintrová. Svojo gledališko pot je ustvarjala na slovenskih odrih.

V Postojni se je rodila igralka Dušanka Ristić. Članica novogoriškega ansambla.

V Ljubljani je umrla igralka Nana Wintrová.

V Trstu se je rodil režiser in pisatelj Marko Sosič.