Geslo:Na današnji dan/1959


V Ljubljani se je rodil Gojmir Lešnjak – Gojc. Študent agronomije, ki je najprej diplomiral na slavistiki, potem še na AGRFT. Gledališki igralec večine slovenskih gledaliških hiš in filmski igralec z zavidljivim številom filmskih vlog. Televizijski igralec. Televizijski voditelj. Vsestranski glasbenik. Direktor Kosovelovega kulturnega doma v Sežani. Županski kandidat in občinski svetnik v Komnu.

V Ljubljani je umrl zdravnik, publicist in dramatik Alojz Kraigher.

V Celju je umrla igralka Meta Baš.

V Ljubljani se je rodil gledališki režiser Vito Taufer. Poskusil se je tudi v režiranju filma in takole primerjal oba medija: »V gledališču in operi dva meseca sediš v temnem kotu dvorane in čakaš na čudež, da oder preplavi življenje, pri filmu pa loviš življenje kot metulje v mrežo. Ali kot bi vozil hiter avto. Nimaš takšnega pregleda nad celoto kot na biciklu gledališča in ves čas obstaja nevarnost, da zletiš iz ovinka.« (Nedelo, 22.5. 2011)

V Ljubljani se je rodil režiser, dramatik in profesor Matjaž Zupančič.

V Kranju se je rodila dramaturginja, prevajalka in publicistka Darja Dominkuš.

V Mariboru se je rodila dramaturginja in producentka Livija Pandur.

V Ljubljani se je rodil igralec, plesalec in koreograf Marko Mlačnik. Član ansambla Mladinskega gledališča.

V Novem mestu se je rodila igralka Bernarda Oman, ki zna z minimalističnimi sredstvi izraziti viharje čustev, ki divjajo v liku, ki ga oblikuje.

VKLOP! V Črni na Koroškem se je rodil Borut Veselko. Najboljši zdravnik med igralci. In najboljši igralec med zdravniki. (značilen zamah z roko) ODKLOP!

V Ljubljani se je rodila dramaturginja, lutkovna režiserka, pedagoginja in publicistka Jelena Sitar Cvetko.