Geslo:Na današnji dan/6. marec

Iz Geslo1836
V Podsmreki pri Velikih Laščah se je rodil (multi)literarni ustvarjalec Josip Stritar. Pesnik, pripovednik, dramatik, mladinski pisatelj, satirik, slovstveni kritik in esejist. Po njem nosi ime tudi Stritarjeva nagrada, nagrada za obetavna kritiška peresa.


1979
V Mariboru se je rodila gledališka režiserka Andreja Kovač.


1985
V ljubljanski Drami je bila premierno uprizorjena predstava Veliki briljantni valček (rež. Z. Šedlbauer), ki je dobila Borštnikovo nagrado za uprizoritev v celoti. In tako se je v tem krogu tudi formalno zaključila bitka z Dramo Maribor, ki je premiero enakega dramskega besedila imela dva dni kasneje.


2011
V Gledališču Glej je bila v koprodukciji s SNG Nova Gorica premierno uprizorjena predstava Life®ranti (rež. Miha Nemec), ki je prejela Borštnikovo nagrado po presoji žirije, ki je v obrazložitev zapisala: »V pomanjkanju izvirne sodobne dramatike na letošnjem FBS so bili Life®anti ena izmed redkih izjem. Omogočili so nam vpogled v zanimiv in avtentičen kulturnozgodovinski drobec. Predstava je izjemna točka identifikacije kolektivnega spomina in poduk o večni, nespremenljivi prisotnosti delitve duhov in blišču ter bedi gledališča, pozabi, mitizaciji in demitizaciji. Gledališče v gledališču, svež spoj sodelovanja ene izmed nacionalnih produkcijskih hiš z neodvisno sceno.«