Andreja Kovač

Iz Geslo

Življenjepis

Andreja Kovač spada med režiserje mlajše generacije. Rojena je bila 6. 3. 1979 v Mariboru. Osnovno šolo je obiskovala v Hočah in zaključila II. gimnazijo v Mariboru, nato pa Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo smer Gledališka in radijska režija pod mentorskim vodstvom Dušana Jovanovića in Janeza Hočevarja. Za svoje delo za otroke je prejela številne nagrade, med njimi Zlato paličico za najboljšo režijo na mednarodnem festivalu Zlata paličica v Ljubljani, Grand prix Poletnega lutkovnega Pristana ter nagrado na festivalu v Belorusiji in na Poljskem za Princeso na zrnu graha. Ta predstava je še zmeraj ena najbolj priljubljenih predstav Lutkovnega gledališča Maribor in je prejela številne nagrade na festivalih doma in v tujini. Balerina in kladivo, njena druga režija v Lutkovnem gledališču Maribor, pa ostaja v spominu po atraktivni scenski rešitvi in izčiščeni likovni podobi. Krst pri Savici je njeno tretje srečanje s Prešernom, saj je pred tem na oder postavila že dve njegovi pesnitvi, in sicer Povodnega moža (Šentjakobsko gledališče Ljubljana) in Lepo Vido (Gledališka šola Prve gimnazije). Obe predstavi sta doživeli domačo in mednarodno odmevnost. Od leta 2008 je njeno življenje razpeto med Slovenijo in Kanado, kjer je poleti prejela Audience choice award za predstavo Close Enough Matthewa Haldemana.

V Kanadi je med leti 2014 in 2016 študirala režijo na nacionalnem konzervatoriju National Theatre School v Montrealu. Na študij režije sprejmejo le 2 študenta vsaki 2 leti in tako je imela veliko srečo in čast, da je bila sprejeta na študij. Na študiju je med drugim delala z Bruce/om Myersom, dolgoletnim igralcem Petra Brooka. Njena mentorica na študiju je bila Yael Farber, ki danes redno režira v svetovnih gledališčih najvišjega kalibra (Kevin Spaceyev Old Vic, Washingtonsko Repertoarno Gledališče…).

V času študija je imela priložnost sodelovati pri projektu Life and Death of Marina Abramovič režiserja Roberta Wilsona, kjer je imela priložnost delati z Willemom Defoejem.

Po diplomi leta 2014 se je preselila v Toronto, kjer sedaj deluje kot režiserka. Trenutno je članica umetniškega vodstva Festivala Inspirato, ki je največji Kanadski festival 10 minutne drame. V sklopu festivala tudi poučuje režijo. V prihodnje si želi ustanoviti svoje gledališče, ki bo posvečeno medkulturnemu sodelovanju.

Režije

Scenografije

Nagrade

Zunanje povezave