Iztok Valič

Iz Geslo

Foto: Urška Boljkovac

Življenjepis

Dramski igralec in gledališki režiser Iztok Valič se je rodil 18. avgusta 1950 v Ljubljani, kjer je končal osnovno in srednješolsko izobraževanje. Leta 1971 je vpisal študij gledališko radijske režije na AGRFT v Ljubljani. Zaključil ga je z režijo predstave Davida Hara Sranje v letniku Igorja Pretnarja leta 1975, 1977 pa je diplomiral.


Že v začetku leta 1976 se je zaposlil v Drami SNG Maribor, a ne kot režiser, temveč kot igralec. Član mariborskega ansambla je bil do leta 1983, ko se je pridružil celjskemu igralskemu ansamblu. Pravzaprav je Valič posebnost v slovenskem gledališkem prostoru prav zato, ker je kot diplomirani režiser takoj prestopil v igralske vrste. V večini primerov je pot obratna. Kljub igralskemu angažmanu pa je v mariborski in ljubljanski Drami ter v SLG Celje v Celju tudi režiral. Zelo zgodaj je bilo mogoče zaznati, da se nagiba k režiji lahkotnejših tekstov in otroške dramatike.


V sezoni 1990-1991 je zapustil SLG Celje in eno leto ustvarjal kot svobodni umetnik, leta 1992 pa je postal direktor kulturnega doma Španski borci v Ljubljani. Že v času »svobodnjaštva« je leta 1990 ustanovil »Moje gledališče«, katerega dejavnost je pozneje postala sestavni del gledališkega ustvarjanja KD Španski borci.


Osnovne programske smernice delovanja v Španskih borcih, v času Valičevega direktorovanja so bile uprte v komedijski repertoar in zelo hitro se je razcvetela Valičeva predispozicija po posvečanju otrokom in mladim. Kot predstavnik Assiteja (mednarodne zveze gledališč za otroke in mlade) za Slovenijo že od leta 1990, je v drugem letu svojega direktorovanja ustanovil festival Zlata paličica (1994), ki je predstavljal izbor najboljše produkcije predstav za otroke in mlade v Sloveniji, obogaten z mednarodnim programom.


Leta 2004 ustanovi in postane direktor in umetniški vodja Gledališča za otroke in mlade Ljubljana – GOML. Istega leta se sam in seveda gledališče vključita v mednarodni projekt Evropske unije Small size, projekt namenjen otrokom od 0 do 6. leta starosti. Leta 2009 postane član in predstavnik Epicentra za Slovenijo.


Leta 2009 se GOML priključi Lutkovnemu gledališču Ljubljana in ustvarja naprej kot sestavni del, tako imenovani Dramski oder za mlade- DOM, Iztok Valič pa postane umetniški vodja tega segmenta delovanja Lutkovnega gledališča Ljubljana.


Režiser, igralec, direktor, umetniški vodja, dramaturg, avtor in prirejevalec tekstov…. Valičeva ustvarjalna energija se izmenično pojavlja v vseh segmentih gledališkega ustvarjanja, najbolj predan pa je najmlajšemu občinstvu, ki se mu predstavlja kot igralec in režiser še danes.

Video

Vloge v gledališču

Vloge na filmu in televiziji

 • 2010 Piran - Pirano, r. Goran Vojnović, celovečerni igrani film, Arsmedia - Ljubljana, RTV Slovenija, Jadran film - Zagreb

Režije v gledališču

Razno

 • 2009 Jernej Kuntner Mavrica, LGL - Dramski oder za mlade - dramaturgija
 • 2007 Od vaje do predstave- Matiček se ženi, GOML - adaptacija teksta in dramaturgija
 • 2006 Iztok Valič Snežna pravljica, GOML - avtor teksta
 • 2003 Fadil Hadžić Državni lopov, r. Gojmir Lešnjak, GOML - prevajalec
 • 1999 Madame Leprince de Beaumont/Iztok Valič Lepotica in zver, Gledališče za otroke in mlade Ljubljana - avtor dramatizacije
 • 1998 Jakob in Wilhelm Grimm/Iztok Valič Rdeča kapica, Moje gledališče, Ljubljana - avtor dramatizacije
 • 1997 Iztok Valič Pepelka, Moje gledališče, KD Španski borci Ljubljana - avtor
 • 1994 Jakob in Wilhelm Grimm Stari prijatelji, KD Španski borci - dramatizacija
 • 1993 Iztok Valič/Jakob in Wilhelm Grimm Janko in Metka leta 2000, KD Španski borci Ljubljana - dramatizacija, scenografija
 • 1981 Miroslav Košuta Vitez na obisku, Drama SNG Maribor - scenograf

Nagrade

 • 2006 Nagrada za najboljšega igralca na Mednarodnem festivalu “100, 1000, 1.000.000 POVESTI”v Bukarešti, Romunija (Gospod Pepi in črviček Artur, GOML Ljubljana)
 • 2003 Nagrada festivala Zlata paličica za najboljšo moško vlogo Črva Arturja, v predstavi Gospod Pepi in črviček Artur, Moje gledališče
 • 2003 Nagrada za najboljšega igralca na Mednarodnem festivalu otroških predstav v Targovištu v Bolgariji (Gospod Pepi in črviček Artur, GOML Ljubljana)
 • 1994 Nagrada festivala Zlata paličica za moško vlogo Zla, v predstavi Janko in Metka, Moje gledališče

Zunanje povezave