Zlata paličica

Iz Geslo

Logo zlata paličica za wiki.jpg

Kratek opis festivala

Zlata paličica je mednarodni festival igranih predstav za otroke in mlade poklicnih gledališč, poklicnih gledaliških skupin in posameznikov, ki ga je leta 1993 v okviru Mojega gledališča v Kulturnem domu Španski borci osnoval Iztok Valič, leta 2005 pa jo je prenesel pod okrilje Gledališča za otroke in mlade Ljubljana. Od priključitve le-tega k Lutkovnemu gledališču Ljubljana 1. januarja 2009 sodi festival v okvir programske enote LGL Dramski oder za mlade. V začetku je bil festival vsakoletni in slovenski, kasneje pa je prerasel v mednarodni in bienalni. Dvanajstkrat je potekal v Kulturnem domu Španski borci v Mostah, trinajstič pa je že domoval v stavbi LGL na Krekovem trgu. Namen festivala poklicnih gledališč za otroke in mladino je vzpodbuditi slovenske ustvarjalce k ambicioznemu ustvarjanju za otroke in preseči okvire zabavnega in priložnostnega delovanja gledališč v času novoletnih prireditev. Od svoje šestnajste izdaje (leta 2015) prireditev v organizaciji Lutkovnega gledališča Ljubljana, Slovenskega gledališkega inštituta in Cankarjevega doma prerašča festivalske okvire in postaja platforma kulturno-umetnostne vzgoje na področju uprizoritvenih umetnosti.

Namen festivala

Namen festivala je ponuditi pregled najboljših domačih igranih predstav za otroke in za mlade, spodbujati pisanje, prevajanje in uprizarjanje kvalitetnih besedil za otroke in za mlade, spodbujati kontinuirano gledališko produkcijo za otroke in za mlade v poklicnih gledališčih ter z delavnicami, okroglimi mizami, pogovori in bralnimi uprizoritvami širiti zavest o pomenu gledališča za vse, ne glede na veroizpoved, raso, spol, starost ali izobrazbo.

Platforma Zlata paličica

Spletna platforma Zlata paličica - www.zlatapalicica.si je eno od orodij in pomagal za vse tiste, ki želijo z otroki in mladimi obiskati gledališče in se znajdejo pred vprašanjem, katero gledališko predstavo izbrati za določeno starostno skupino in kako prepoznati kakovostno predstavo, ki mladim obiskovalcem omogoča umetniško bogato, vsebinsko zanimivo, čustveno vznemirljivo, očarljivo in navdušujočo gledališko izkušnjo. Platforma Zlata paličica na enem mestu nudi nabor priporočljivih predstav po izboru tričlanske strokovne komisije.

Platforma Zlata paličica vsaki dve leti zaživi tudi kot festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica in zagotavlja sistematično in kontinuirano spoznavanje profesionalnih gledaliških ustanov in ustvarjalcev iz vse Slovenije ter kakovostne profesionalne gledališke produkcije za odraščajoče občinstvo. Odpira vrata v gledališče – v radoživ in iskriv prostor odprtega, temperamentnega, kreativnega dialoga, umetniških presežkov in inovativnih prožnih oblik učenja. Zlata paličica, kot platforma in festival, je namenjena vsem, ki radi obiskujejo gledališče in želijo v gledališki svet vpeljati tudi odraščajoče občinstvo.

Platforma Zlata paličica je del nacionalnega projekta kulturno-umetnostne vzgoje Gleda(l)išče za povečanje gledališke pismenosti in ustvarjalnosti otrok, mladih in strokovnih delavcev, spodbujanje medpodročnih kreativnih partnerstev ter razvoj splošnih kompetenc na področju kulture. Naložbo sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Nagrade

Selektorji

  • 2017 Nika Arhar, Milena Mileva Blažić, Martina Peštaj
  • 2015 dr. Ljubica Marjanovič Umek, Bruna Antauer, Petra Pogorevc
  • 2013 Zala Dobovšek
  • 2011 Matej Bogataj

Viri

Zunanje povezave