Janusz Kica

Iz Geslo

Foto: Matej Kristovič

Življenjepis

Janusz Kica se je rodil leta 1957 v Vroclavu na Poljskem. Študij teatrologije je vpisal na Jagiellonski univerzi v Krakovu, kjer je leta 1981 tudi diplomiral. Že med študijem je spoznal pomembne poljske režiserje in igralce ter se navdušil nad sodobnim evropskim avantgardnim gledališčem. V Zahodni Nemčiji, v Kölnu, kamor se je odpravil po diplomi, je nadaljeval s študijem teatrologije in umetnostne zgodovine. Praktično delo v gledališčih je začel opravljati kot asistent režije (tudi pri Andrzeju Wajdi) in scenograf. Med letoma 1986 in 1989 se je zaposlil kot pomočnik direktorja, kasneje pa kot direktor gledališča Wuppertaller Bühnen, katerega ime je ponesla v svet Pina Bausch. Ena od prvih samostojnih režij je bila uprizoritev Theobaldt-Kipplingove Knjige o džungli v gledališču Wuppertall. Nad to uprizoritvijo se je navdušilo vodstvo Zagrebačkega kazališta mladih in leta 1990 so ga povabili, da tudi pri njih uprizori Knjigo o džungli, ki še danes velja za eno najboljših uprizoritev v tem gledališču.

Po obdobju v gledališču v Wuppertallu je začel kot režiser sodelovati s številnimi nemškimi gledališči v Karlsruhe, Bremenhavenu, Koblenzu in Mainzu, vabila pa so začela prihajati tudi iz Avstrije in Slovenije. Na salzburškem poletnem festivalu je sodeloval z režiserjema Petrom Steinom in Andrzejem Wajdo.

Med številnimi nagradami, ki jih je v svoji evropski režijski karieri prejel Janusz Kica, je tudi pet Borštnikovih nagrad: leta 1996 za režijo Kafkove Amerike (Drama SNG Maribor), leta 1997 za najboljšo predstavo v celoti za Shakespearovo Ukročeno trmoglavko (SLG Celje), naslednje leto za najboljšo predstavo v celoti za de la Barcovo igro Življenje je sen (SNG Drama Ljubljana), leta 2003 za režijo Shakespearove igre Sen kresne noči (SNG Nova Gorica) in leta 2005 za najboljšo predstavo v celoti za Levi-Fišerjev Medtem (SNG Nova Gorica). Dvakrat je v Celju na dnevih komedije prejel nagrado žlahtni režiser festivala – za režijo dveh Shakespearovih komedij Ukročena trmoglavka (SLG Celje, 1998) in Sen kresne noči (SNG Nova Gorica, 2003).

V tujini kontinuirano režira v dunajskem gledališču Theater an der Josefstadt, v gledališču v Mainzu, v zagrebških gledališčih, v HNK Ivana pl. Zajca na reki ... Predstave, nastale v režiji Janusza Kice, so tudi na Hrvaškem prejele številne nagrade, med drugimi tri nagrade hrvatskog glumišta: za Williamsovo dramo Noč iguane (51. Splitsko poletje, 2005), za Dumasove Tri mušketirje (ZMK, 1995), Kleistov Amfitrion (Dubrovniške poletne igre, 2003); na Dnevih satire leta 1999 je Shakespearova komedija Dvanajsta noč ali kar hočete dobila nagrado za najboljšo predstavo.

Video

Ivan Cankar Pohujšanje v dolini šentflorjanski, SNG Maribor, premiera 28. 11. 2014

Franz Kafka Grad, SNG Drama Ljubljana, premiera 14. 2. 2015

Režije

2011-

 • 2011 Ivor Martinić Moj sin samo malo počasneje hodi, Zagrebačko kazalište mladih

2001-2010

1991-2000

Scenografije

Nagrade

 • 2017 Nagrada za režijo na 41. dnevih satire Fadila Hadžića (Mate Matišić Ljudje iz voska, Hrvaško narodno gledališče iz Zagreba)
 • 2016 Nagrada Prešernovega sklada za režiji Kafkovega Gradu in Cankarjevega Pohujšanja v dolini šenflorjanski, Pdf.gif Obrazložitev Info.png
 • 2005 Nagrada hrvatskog glumišta ( T. Williams Noč iguane, Zagrebačko kazalište mladih)
 • 2005 Borštnikova nagrada za najboljšo predstavo v celoti (Levi/Fišer, Medtem, SNG Nova Gorica)
 • 2003 Nagrada hrvatskog glumišta (H. Kleist Amfitrion, Dubrovniške poletne igre)
 • 2003 Borštnikova nagrada za režijo (W. Shakespere Sen kresne noči, PDG Nova Gorica)
 • 2003 Žlahtni režiser na festivalu Dnevi komedije (Janusz Głowacki Četrta sestra, SNG Drama Ljubljana)
 • 1999 Nagrada za najboljšo režijo na festivalu Dnevi satire v Zagrebu ( W. Shakespeare Dvanajsta noč ali kar hočete)
 • 1998 Žlahtni režiser na festivalu Dnevi komedije (William Shakespeare Ukročena trmoglavka, SLG Celje)
 • 1998 Borštnikova nagrada za najboljšo predstavo v celoti (C. de la Barca Življenje je sen, SNG Drama Ljubljana)
 • 1997 Borštnikova nagrada za najboljšo predstavo v celoti (W. Shakespeare Ukročena trmoglavka, SLG Celje)
 • 1996 Borštnikova nagrada za režijo (F. Kafka Amerika, Drama SNG Maribor)
 • 1995 Nagrada hrvatskog glumišta (A. Dumas Trije mušketirji, Zagrebačko kazalište mladih)

Posebni članki

Viri in literatura

 • SNG Maribor

Zunanje povezave