Juš Zidar

Foto: Jaka Babnik

Življenjepis

Juš Zidar (1992) je na AGRFT pod mentorstvom Sebastijana Horvata in Kristijana Mucka leta 2015 končal študij gledališke in radijske režije. Za režijo radijskih iger Tretji zaplodek in Coitus interruptus je prejel Prešernovo nagrado UL AGRFT. Študij režije je leta 2015 zaključil z avtorskim projektom, nastalim po litografijah Honoreja Daumierja z naslovom La Justice ali utrujajoče ravnovesje (koprodukcija z Dramo SNG Maribor je bila premierno uprizorjena v Stari dvorani).

Njegov režijski debut je bila režija mladinske predstave Želim si … na Velikem odru ljubljanske Drame.

V sezoni 2016/2017 je režiral koprodukcijsko uprizoritev SSG Trst in MGL Zimski sončev obrat Rolanda Schimmelpfenniga, v SLG Celje pa Nebeški odred Đorđa Lebovića in Aleksandra Obrenovića.

V sezoni 2017/2018 je na oder SNG Nova Gorica postavil Ronjo, razbojniško hči Astrid Lindgren, Viripajeve Pijane v MGL in Shakespearjevo Ukročeno trmoglavko v SSG Trst. Ob premieri slednje je mlad režiser povedal: "Bistvo gledališča vidim v tem, da družbo osvobaja apriorizmov, stereotipov in vseh postavk, ki omogočajo kakršno koli nasilje."

V sezoni 2019/2020 je na celjski oder postavil glasbeno-gledališko predstavo po Gogoljevi noveli Plašč in Vilčnikovo Pošto na Malem odru Drame SNG Maribor. V intervjuju Maše Pelko za gledališki list Pošte je pojasnil: "Verjamem, da je mogoče skozi neverbalno govorico, skozi govorico telesa artikulirati stanje duha. Morda celo mnogo bolj kot z verbalno govorico, ki je pomensko bolj zaprta, bolj oddaljena od intimne specifičnosti posameznika in meni preprosto odrsko manj vznemirljiva. Govorica telesa skoraj praviloma razkriva vse tisto, kar govor prikriva, in vse to, kar govor prikriva, je bilo naše interesno polje. Zanimali so nas notranji monologi – intimni manko, hrepenenja in vse to, kar nam v tej disfunkcionalni bedi repetitivnih dnevnih konvencij manjka."

Režije

Avtorski projekti

  • 2013 KABARE KURAC: DEMONI, Gledališče Glej in Tribuna

Nagrade

  • 2022 Žlahtni režiser za režijo Pošte v izvedbi SNG Maribor

Viri in literatura

https://www.sng-mb.si/

Zunanje povezave